zaterdag 16 juni 2012

aziatische salade van bloemkool

Waar zou jij naar toe willen op vakantie? vroeg ik aan mijn oudste dochter. Na het mag-ik zeggen-wat ik-echt-wil, antwoordde zij een ver land waar het lekker weer is, waar je veel kunt zwemmen en lekker kunt eten. En omdat ik geen voorstander ben van democratisch vakantiebestemmingoverleg, hebben wij zelf maar  in een opwelling besloten om dit jaar naar Maleisië te gaan. Na het boeken van de tickets, moest de pianojuf wachten op haar maandgeld en kreeg ik in de winkel een paar keer het woord 'ontoereikend saldo'te zien. Dus verheug ik me nu op bountystrand, palmbomen en jungle al was volgens een vriendinnetje de waterval bij de hoge torens het hoogtepunt van de vakantie.
Zelf was ik verkocht toen ik ooit in een chinees restaurant een folder las over vegetarische restaurants in Maleisië en hoe goed die waren. Het eten is dus mijn ware reden om te gaan. Ik denk laksa, noedels, indiase idli en dosa en ook nog chinees. Te koop overal In Kuala Lumpur (dat je toch eigenlijk direct als KL moet uitspreken)  bij rustieke stalletjes met grote wokken en verhitte mensen. Klinkt als een walhalla. Ik wil nu al alles proeven. Om een beetje aan pittig eten te wennen, maakt de reclameman vanavond Thaise noedels met groente. Ik zocht op internet naar een bijgerecht van bloemkool want die lag nog te wachten, maar heb het in de snelligheid zelf bedacht. Een combinatie van Indiase en Thaise smaken omdat ik begreep dat het zo heel Malay is. 


Maleisische bloemkoolsalade
nodig: 
*  halve bloemkool 
* 2 dessertlepels kerriepoeder
* theelepel gemalen komijn
* theelepel gemalen koriander
* scheutje olie
* halve groene peper
* teen knoflook
* 1 eetlepel lichte sojasaus
* sap van 1 limoen
* 1 theelepel bruine suiker
* koriander 
* bosui

Verdeel de bloemkool in grote rozen en snijd deze in dunne plakjes. Doe in een kom. Strooi de specerijen over de bloemkool en schudt om. Voeg scheutje olie toe en verdeel door de bloemkool zodat de specerijen blijven plakken. Verhit olie in een pan en bak de bloemkool lekker bruin. Mag nog een bijt hebben. Doe over in een saladeschaal. Snijd ondertussen de groene peper en knoflook fijn. Pers de limoen uit en vermeng met bruine suiker en sojasaus. Verhit in dezelfde pan nog een scheut olie en bak de pepers en knoflook enkele seconden. Doe het gas uit en voeg direct het sojasaus, limoenmengsel toe. Verdeel over de bloemkool en schep om. Snijd bosui en koriander fijn en verdeel over de bloemkool. 

Serveer lauwwarm of koel. 

zaterdag 9 juni 2012

rabarber cake



Rabarber heeft ook liefde nodig. Op de moestuin beginnen de stelen nu pas dik te worden. Volgens Frans, de man van de rechte lijnen op de moestuin, had ik kalk moeten geven in februari, verse mest in maart en ook nog iets met compost. Vergeten, geen tijd of een ander excuus. Wel een beetje jammer, want ik ben gek op rabarber. Naast de Limburgse rabarbervlaai, al rabarbermoes met aardbeien en een beetje limoen gegeten en de rabarbersoep met sinaasappel uit Mark Bitmann's "De dikke vegetariër". Ook wil ik het rabarberijs dat ik in Amsterdam proefde nog eens namaken. Deze cake is erg lekker en snel te maken. Het beslag wordt een beetje stijvig, maar dat komt goed want rabarber laat veel vocht vrij en dan is de cake uiteindelijk niet zompig. Een nieuwe favoriet denk ik. 

Rabarbercake met yoghurt
nodig:
* drie stengels rabarber
* 75 gram lichtbruine basterdsuiker
* 100 gram boter 
* 125 gram lichtbruine basterdsuiker 
* 1 theelepel vanillesuiker
* 1 ei
* 240 ml ( 1 cup)volle yoghurt 
* snufje zout
* 150 gram bloem
* 150 gram semolina meel
* 1 theelepel kaneel of halve theelepel gemalen kardemon
* 1 theelepel bakpoeder
* 1/2 theelepel baksoda

Bereidingswijze:
Snijd de rabarber in stukjes van 2 cm. Meng met de 75 gram basterdsuiker en laat een half uur staan. Vet een ronde cakevorm in en strooi er bloem in tegen het vastplakken.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Mix in een grote kom de boter met 125 gram basterdsuiker tot een fijne crème. Voeg het ei toe tot het opgenomen is. Roer de yoghurt en vervolgens het rabarbermengsel er voorzichtig doorheen.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten door elkaar. Voeg deze toe aan de natte ingrediënten en roer niet te lang. Het beslag is nogal stijf, maar dat is omdat de rabarber nog veel vocht loslaat.
Verdeel het beslag over de cakevorm en bak 50-60 minuten in de oven tot een satehprikker er schoon uitkomt. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en keer de cake op een rek om geheel af te koelen. 

bron: www.notwithoutsalt.com