donderdag 25 november 2010

Samosa's


Afgelopen weekend heb ik weer eens kookles gegeven. Twee jaar geleden begonnen met pompoensoep en een basis tomatensaus maar de dames wilden deze keer Indiaas koken. Niet mijn grootste specialiteit en daarom eens oude succesrecepten tevoorschijn gehaald zoals raita (yoghurt met groente), dhal (linzensoep), lassi (yoghurtdrank met banaan, naan en Bandha gobi (witte kool met erwten)aangevuld met de heerlijke aubergines uit Calcutta. Deze recepten zijn gemakkelijk zelfstandig uit te voeren en de diverse geuren kwamen ons tegemoet. Voor mij was het aanleiding om een oud recept, samosa's met een muntsausje, weer eens uit te proberen. Echt een oud recept want de deze samosa's waren in mijn herinneringen gekoppeld aan mijn eerste kamerwoning in de Cillierstraat te Amsterdam, heel lang geleden dus.

Samosa’s (gekruide aardappels in een deegjasje)
Ingrediënten
Voor het deeg:
• 2 koppen bloem
• 1 theelepel zout
• 3 eetlepels olie
• ½ kop heet water
Voor de vulling:
• 3 eetlepels olie
• 1 theelepel komijnzaad
• 4 koppen aardappel in blokjes
• 1 groene chilipeper, fijngesneden
• 1 theelepel kurkuma
• ½ theelepel zout
• 1 kop doperwten
• 1 theelepel gemalen komijn
Voor de saus:
• 15 muntblaadjes
• 1 theelepel honing
• ½ kop yoghurt
Bereiding
1. Meng de bloem met het zout en de olie. Voeg genoeg water toe om een stevig deeg te maken.
2. Kneed het deeg totdat het glad is en laat het een tijdje rusten in de koelkast.
3. Verwarm de olie in een pan en voeg de komijnzaadjes toe. Laat ze enkele minuten spetteren.
4. Voeg de aardappelen en groene chilipeper toe en bak dit enkele minuten.
5. Voeg de kurkuma toe en zout naar smaak.
6. Voeg de doperwten en de gemalen komijn toe.
7. Doe een deksel op de pan en laat het aardappelmengsel zachtjes gaar sudderen.
8. Dan afkoelen.
9. Rol het deeg uit. Snijd met behulp van een schotel cirkels uit het deeg. Snijd de cirkel doormidden. Vorm van een halve cirkel een kegel door het deeg met water vast te plakken. Vul de kegel met wat aardappelmengsel, maak het deeg aan de bovenkant een beetje nat en vouw de kegel goed dicht.
10. Frituur de samosa’s in hete olie en laat ze op keukenpapier uitlekken.
11. Meng de yoghurt, munt en honing in een keukenmachine tot een sausje.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen