woensdag 27 oktober 2010

hoppers voor Finn

Finn was op vakantie in Sri Lanka. Vanzelfsprekend nam hij een kooksouvenir mee (ook voor mij). Het werd een pannetje om hoppers te bakken, want die waren vreselijk lekker als ontbijt. Volgens zijn verhalen zijn het een soort knapperige bakjes waar je ook een ei in kunt doen. Thuis moest het pannetje gebruikt worden. Echter toen ik langs kwam, vroeg Finn direct of ik een keer met hem hoppers wilde bakken want zijn ouders konden het niet. In plaats van een knapperig bakje bleef het een soort klont deeg op de bodem van het pannetje. Heel prettig om als een soort kookexpert bezien te worden. Om mijn naam eer aan te doen, ben ik als een dolle het internet afgegaan. Nog nooit een hopper geproefd, maar ik weet al dat hopper het engelse woord is voor appam en het pannetje wordt apachatty genoemd. Over het maken van hoppers gaan verschillende verhalen. Op één blog wordt gezegd dat het niet zo moeilijk is, maar bij de receptuur wordt je verteld dat je geweekte rauwe rijst moet malen en dat klinkt net zo eenvoudig als fietsen voor een buitenlander. Vaker kwam ik tegen dat het maken van hoppers niet zo gemakkelijk is en die ervaring hebben de ouders van Finn ook. De apachatty of wokje moet goed ingebrand zijn bijvoorbeeld, dus dit kan de oorzaak en zijn waarom het bij Finn mislukte. Ook schijnt het goed bakken van hoppers een vaardigheid te zijn die je pas leert met jarenlange ervaring, reden waarom op internet de hoppers van moeder als de enige echte worden beschreven, maar dat zeggen italianen ook over pasta di mama en toch kun je zelf thuis een lekkere pasta maken. Laten we het maar proberen Finn. Mocht het niet lukken met de apachatty dan kan het ook in een anti-aanbak pan. Helaas worden het dan geen bakjes, maar misschien wel lekker.

Eerst komen de tips voor het bakken van hoppers. Daarna komen twee recepten. Finn, kunnen we afspreken dat jij het beslag regelt. Dan zorg ik voor een curry erbij. Vergeet vooral je appachatty niet.


tips voor het bakken van hoppers; 1. Het beslag moet niet te waterig zijn.
2. Het beslag buiten de koelkast bewaren.
3. Verwarm de appachatty even voor op middelhoog vuur.
4. Haal de pan van het vuur en vet het wokje met een doekje met olie in.
5. Giet 1/4 cup beslag in het wokje
6. beweeg het wokje zodat het beslag zich verdeeld in de pan.
7. Zet de pan terug op het vuur en doe de deksel op de pan
8. kook op laag vuur tot de randjes goudbruin zijn, het midden is gaar maar licht van kleur.


Hoppers voor 5 personen: nodig: 2 theel. instant gist * 4 cups rijstebloem * 1 cup handwarm water * 1 cup lauw bier * 1 blik kokosmelk * 2 eetl. suiker * 2 eetl olie * zout

Doe de rijstebloem met de gist in een grote kom. Voeg 1 cup handwarm water + 1 cup lauw bier toe. Meng goed. Bedek de kam met een vochtige doek en zet de kom op een warme plaats. Na 8 uur zou het beslag verdubbeld moeten zijn.

Voeg nu 3/4 van het blik kokosmelk en 2 eetl. suiker toe en roer. Als het beslag te dik is, kun je het nog een beetje verdunnen. Voeg een beetje zout toe.

Neem een stukje doek en stop in de olie. Verhit het pannetje op matig vuur. Als het pannetje heet is, dan invetten met het doekje. Giet 1/4 cup beslag in het pannetje zodat het beslag aan de zijkanten van het pannetje komt.

Zet een deksel op de pan en het vuur een beetje lager. Bak een minuut tot de randjes goudbruin zijn en het midden gaar. Maak de zijkanten los met een mes en serveer de hopper.

Als blijkt dat de hoppers niet uit de pan te halen zijn, kun je een ei toevoegen aan het beslag.

Als het beslag niet aan de zijkanten blijft plakken, dan is de pan te heet.
bron: blog van Malini


Het tweede recept is minder authentiek maar misschien is de slagingskans groter.

Tweede recept voor hoppers:
voor 4 personen
nodig: 175 g bloem * 50g rijstebloem * 2 theel. instant gist * 1 theel. zout * 2,5 dl kokosmelk * zonnebloemolie om te bakken

Zeef beide soorten bloem in een schaal en roer gist en zout erdoor. Giet al roerend de kokosmelk erbij en zoveel warm water tot het een dik beslag is met de consistentie van een cakebeslag. Zet de schaal afgedekt met plastic folie minstens een uur op een warme plaats.

Neem een koekenpan met antiaanbaklaag met deksel. Vet dun in met olie en plaats op een laag/halfhoog vuur. Schep een sleef beslag in de pan en laat het snel over de bodem verdlen. Het moet ongeveer 3/4 mm dik worden. Zet deksel op de pan en bak de hopper tot de onderkant goudbruin en knapperig is en de bovenkant niet meer vochtig is.

bron: De beste vegetarische gerechten van de wereld van Celia Brooks Brown

Geen opmerkingen:

Een reactie posten