dinsdag 14 juni 2011

Za'atar of middenoosten kruidenmengsel

Ook in Haarlem kom ik nergens Za'atar tegen in de kruidenschappen. Niet bij Mabrouk op de botermarkt en ook niet bij de Turk in de Cronjé. Dat had ik natuurlijk op de Egyptische bazaar in Istanbul moeten aanschaffen. Daar wel heerlijk geurende biber gekocht en sumak.  Sumak is een poeder gemaakt van sumakbessen, zure bessen die vaak als vervanging van citroen wordt gebruikt. De foto is van de struik waar het vanaf gehaald wordt. Ik vraag me altijd af wie ooit op het idee is gekomen om dit te gebruiken.


 De smaak van sumak verdwijnt snel, dus niet teveel tegelijk kopen. Za'atar maak je gemakkelijk zelf of in ieder geval iets dat er op lijkt. In de officiële versie wordt een speciaal soort tijm gebruikt waarvan de smaak tussen tijm en oregano in zit. Za'atar kun je gebruiken in hummus of dus in de yogurtsaus die gisteren genoemd werd. Ook lekker over groentes of als dip bij brood met olijfolie. 

Za'atar
nodig: 
* 1 deel tijm (of combinatie tijm en oregano)
* 1 deel sumak
* 2 delen geroosterd sesamzaad

Verkruimel de tijm (en oregano). Roer de sumak en sesamzaad erdoor. Breng op smaak met zout.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen