maandag 26 februari 2018

Bonensoep met cavolo nero en fregola sarda

Winter in Nederland: eerst heel vroeg in december een pak sneeuw dat het maatschappelijke leven ontregelt en nu nog later dan de Elfstedentocht van 26 februari 1986 droge vrieskou en een ijzige wind. Ik denk dat de berichten vooraf over de  zogenaamde 'Siberische Beer' de gemoederen meer bezig houden dan het echte weer de komende dagen. Vries-advies voor ouderen, natuurijs, tips voor wintersporters, tips tegen vorstschade, waarschuwingen voor de gevoelstemperatuur, alsof we niets meer gewend zijn. De verwachte -10 is helaas al weer verdwenen uit de voorspellingen en de -20 gevoelstemperatuur lijkt er niet meer te komen.
Maar ook met wat minder kou is een stevige soep aan te raden. In deze typisch Italiaanse soep van groente, bonen en pasta is de traditionele pasta vervangen door fregola. Fregola is een bolletjesvormige pasta die ik had gekocht in Sardinië. Het komt langzaam deze kant op want de Sligro verkoopt het al. Fregola Sarda is de ongeroosterde variant en verrassend lekker.
Ingrediënten
400-450 verse borlottibonen (of uit de diepvries)
1 aardappel
1-2 teentjes knoflook
1 ui
1 wortel
1 stengel bleekselderij
2 theelepels tijm
3 laurierbladeren
1 theelepel rozemarijn (of verse)
1 blik tomaten in blik
Zout, peper, olijfolie.
130 gram fregola
1 bosje palmkool (cavolo nero)
1 citroen

Bereiding
  1. Schil de aardappel en doe deze met de bonen in een pan. Voeg zoveel water toe dat ze ruim onderstaan. Breng alles aan de kook en laat de bonen 25 minuten pruttelen op zacht vuur.
  2. Laat de bonen uitlekken en vang het kookvocht op.
  3. Pureer de aardappel met wat kookvocht en houd deze puree apart.
  4. Snipper de ui, snijd de knoflook in plakjes, de bleekselderij in kleine stukjes en de wortel in kleine stukjes. Verhit de olie in een grote pan en bak deze groentes ongeveer 10 minuten.
  5. Voeg dan de bonen, de tijm, de laurier en de rozemarijn toe.
  6. Zeef het achtergehouden kookvocht en doe het bij de groenten in de pan.
  7. Voeg de tomaten, de aardappelpuree en wat zout toe.
  8. Breng alles aan de kook en laat daarna de soep zachtjes pruttelen voor minimaal 15 minuten.
  9. Kook ondertussen de fregola 4 minuten in kokend water met wat zout.
  10. Snijd de cavolo nero in stukken en voeg samen met de schil van de citroen toe aan de soep.
  11. Giet de fregola af en voeg toe.
  12. Laat de soep pruttelen totdat de kool gaar is. Voeg indien nodig wat extra water toe.
  13. Breng op smaak met zout en peper en verwijder de laurier.
  14. Serveer de soep met wat olijfolie, pecorino Sarda en knapperig brood (bijvoorbeeld pane carasau).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten