maandag 27 maart 2017

Indiase rijst uit de oven


Alsof we niet meer koken zo stil was het hier op het blog. Koken is wat anders dan eten klaar maken en dat doe ik genoeg. Dus gisteren op zoek naar een leuk recept uit een Indiaas kookboek met bloemkool ter vervanging van mijn klassieke rijst met curry. Een kookboekje uit 1999 bood uitkomst, eier-biriyani uit Noord-India te bereiden in een römertopf. Die laatste heb ik dus vervangen door een ovenschaal goed af te dekken.
Serveer deze Indiase rijst met chapati en mangochutney. Restjes kun je de volgende dag even opwarmen in de magnetron en zijn nog heel lekker.

Ingrediënten voor 3 personen:
200 gram basmatirijst
1,5 ui
3 eetlepels ghee
200 gram bloemkool
125 gram vastkokende aardappelen
1 tomaat
Klein stukje gember
2 kruidnagels
1 stukje kaneelbast
2 kardamonpeulen
1 laurierblad
½ theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)
½ theelepel mild paprikapoeder
¼ theelepel chilipoeder
½ theelepel gemalen komijn
100 gram diepvrieserwten
1-2 eetlepels yoghurt
1 ruime eetlepel amandelschaafsel
1 ruime eetlepel rozijnen
een ei per persoon

Bereiding
  1. Weeg de rijst af en meet even af hoeveel kopjes het zijn.
  2. Was de rijst en laat hem goed uitlekken.
  3. Snijd een halve ui fijn en fruit deze lichtbruin in 1 eetlepel ghee.
  4. Voeg de rijst toe en schep de korrels ongeveer 3 minuten goed om.
  5. Voeg iets minder dan 2 keer de hoeveelheid kokend water toe als rijst (1 kopje rijst is 2 kopjes water) en een snufje zout.
  6. Laat de rijst 10 minuten zachtjes doorkoken totdat hij bijna gaar is.
  7. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes.
  8. Snijd de tomaat in vieren.
  9. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  10. Pel de ui en snijd ze fijn.
  11. Verwarm de oven voor op 180 graden
  12. Verhit 2 eetlepels ghee in een braadpan.
  13. Roerbak hierin de kruidnagels, kaneelbast, kardemon en het laurierblad enkele minuten.
  14. Voeg de uien toe en daarna de bloemkool en aardappel.
  15. Voeg dan de tomaat, de kurkuma, paprikapoeder, chilipoeder en komijn toe.
  16. Rasp de gember erboven, roer goed en bak alles 2 minuten.
  17. Voeg de yoghurt toe, een beetje zout en ongeveer 200-250 ml water.
  18. Doe een deksel op de pan en laat de groenten nog 5 minuten sudderen totdat ze halfgaar zijn.
  19. Meng de doperwten erdoor.
  20. Vis de kruidnagels, kardemon, laurier en kaneel eruit. 
  21. Doe de helft van de rijst in een ovenschaal. Daar bovenop de amandelen en rozijnen, dan de groente en tot slot de rest van de rijst.
  22. Dek de schaal goed af met aluminium folie en zet de schaal 1 uur in de oven.
  23. Kook de eieren, pel ze en snijd ze in vieren.
  24. Serveer de rijst met de eieren, mangochutney en zelfgebakken chapati.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen