zondag 15 januari 2017

snelle rodekool pickle

Geen sneeuw in Haarlem. En de beloofde vorst houdt het bij een graadje onder nul. Wat moet ik nu in januari?  Morgen is het weer blue monday, de depressiefste dag van het jaar. Geen wijn om het weg te spoelen al doe ik niet helemaal aan dry january. Anderen doen een maand zonder chocolade, maar een grotere toename aan chagrijn is onverstandig. Een blog over vriendelijk het nieuwe jaar in vond ik een beter idee. Van wie moet een mens zichzelf calvinistisch straffen omdat de decembermaand zo gezellig was.  Dit jaar  dus ook geen frugale januari en voor 1 euro per persoon een maaltijd koken. Dat weerhoudt mij niet van rode kool. Echt januari en veel voor weinig geld. De laatste tijd ben ik erg geïnteresseerd in pickling, ja het is al een trend.  Ik hou erg van augurken, zuurkool of komkommerzuur bij de boerenkool. En net als jam maken vind ik het heerlijk om die zelf gevulde potten in de kast te zetten. Dus waarom niet zelf maken. Voor ik het wist, heb ik al drie boeken uit de bibliotheek gelezen, meerdere blogs hier over gelezen. Echt succesvol ben ik nog niet. Na de vereiste drie weken wachtperiode  smaakt het soms beetje raar of het ziet er vreemd gekleurd uit waarbij ik dan toch ga denken aan botulisme en van die gedachte wordt het niet beter. Stel je toch voor dood door zuurkool. 

Vandaag geen zorgen want ik maakte een snelle pickle van rode kool.  Erg lekker bij van alles. Wij aten het bij de falafelballetjes die nog in de vriezer lagen. Samen met de pittige wortelsalade die sommige dames nog lekkerder vonden omdat ik de pit was vergeten. . 

Je kunt het zuur ook op een broodje doen, of als garnering op salade, als bijgerecht. 


Snelle rode zuurkool of ingemaakte rode kool 
* 1/2 rode kool
* 1 cup water
* 1/2 cup appel- of ciderazijn
*  1/2 cup rode wijnazijn of andere milde azijn 
*  2 theelepels rietsuiker of basterdsuiker
*  2 teenteje knoflook gekneusd 
*  2 laurierblaadjes
*  2 theelepels karwijzaad (optioneel)
*  1 theelepl zout 
*  zwarte peper 

Maak dit minimaal 4 uur van te voren. 

Snijd de kool fijn met een mes of keukenmachine. 
Doe water, azijn en suiker in een jampot, draai de deksel erop en schud tot de suiker is opgelost. Kneus de knoflook flink met platte kant dan een mes en meng samen met laurier, karwijzaad, zout en een paar draaien van de pepermolen  door azijnmengsel. Giet dit over de kool. Bedek de schaal met bord of plastic en laat onder af en toe roeren 3-4 uur op het aanrecht staan. bewaar in de koelkast. Bij serveren beetje laten uit laten lekken. 

bron: www.edibleperspective.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten