donderdag 5 januari 2017

Perzische uiensoep

Na de bijzondere wortelsoep en paprikasoep van familieleden tijdens Kerstmis wilde ik ook wel weer eens een nieuwe soep ontdekken. In het kookboek Veggiestan zag ik een recept voor Perzische uiensoep. Nu had ik dat wel eens eerder gemaakt gezien een foto uit 2014 maar ik had geen idee uit welk kookboek ik dat recept had gehaald. Dit recept was echt anders. Volgens Veggiestan kun je kiezen tussen walnoten, spinazie, zure kersen, pruimen of abrikozen als extra ingrediënt maar niet alles tegelijk. Ik koos maar veilig voor de spinazie.
Leuk dus om uit te proberen voor de laatste dag van het jaar en geschikt naast de diverse hapjes, de oliebollen en appelflappen door broers gebakken en de Russische aardappelsalade voor na het vuurwerk. En in het geval het tegen zou vallen maakte ik nog de klassieke tomatensoep voor kinderen. Maar het viel helemaal niet tegen. Het was heerlijk en dan vooral door de combi van de soep, de eiercroutons en de door het bezoek uit Leeuwarden gepocheerde eieren.

Ingrediënten
6-7 middelgrote uien
1 grote eetlepel boter
1 theelepel kurkuma
2 eetlepels bloem
1 liter water
Zout en peper
250-300 gram spinazie
1 gesnipperde ui
2 kleine eetlepels gedroogde munt
2 eieren voor de garnering
4 eieren (minimaal 1 per persoon)
Oud brood of stokbrood

Bereiding
  1. Snijd de uien in dunne ringen en fruit ze langzaam in de boter. Dit duurt zeker 20-30 minuten.
  2. Als de uien zacht zijn en beginnen te kleuren de kurkuma toevoegen en een minuutje meebakken.
  3. Roer de bloem goed door de uien.
  4. Voeg al roerend het water toe en breng de soep aan de kook.
  5. Voeg de spinazie toe en breng de soep op smaak met zout en peper.
  6. Laat de soep minimaal 20 minuten trekken op zacht vuur.
  7. Maak intussen de garnering door de gesnipperde ui te fruiten in wat olie tot hij bruint.
  8. Voeg de munt toe en bak het mengsel nog een paar minuten. Zet dan weg.
  9. Klop de eieren met wat zout en peper los.
  10. Snijd het brood in dobbelsteentjes en meng de stukjes brood met het ei.
  11. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de eiercroutons goudbruin.
  12. Breek de eieren in de warme soep en laat ze stollen of pocheer ze in kokend water met een scheutje azijn. Als je de eieren apart pocheert ze daarna gelijk in de soep doen.
  13. Serveer de soep met de muntdressing en de croutons.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen