vrijdag 29 juli 2016

Hartige taart met snijbiet en gele courgette

Het is courgettetijd op alle volkstuinen. In de Haarlemse moestuin staan bij de ingang negen bankjes met daarop talloze grote courgettes gestapeld die je normaal gesproken alleen voor de soep gebruikt. Ik ben benieuwd wat de tuinbeheerders hiermee gaan doen. Courgettes aanbieden aan zorginstellingen of naar de markt?
Onder de tag courgette kun je ook op dit blog talloze recepten vinden met courgettes. Veelal groene dus wat te doen met gele courgettes. Ze smaken toch echt een beetje anders. 
Omdat ook de snijbiet op mijn eigen kleine moestuin klaar was een combinatie van de twee in een hartige taart die ook geschikt is al lunchgerecht.

Ingrediënten quichedeeg
200 gram bloem
1 tl zout
100 gram koude boter
1 ei
1 eetlepel water
 
Vulling
Verse snijbiet
2 kleine gele courgettes
250 gram ricotta
2 eieren
Zout en peper
(verse) oregano

Bereiding
Maak eerst het quichedeeg want dat moet een tijdje rusten. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal het tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en het water toe. Laat de machine kort draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog een eetlepel water toe.
Kneed het deeg nog heel kort met je handen tot een bal. Wikkel het deeg in folie of plastic en laat het minimaal 30 min. in de koelkast rusten. Je kunt het deeg ook de avond tevoren maken.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een lage bakvorm in met wat boter. Rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed de quichevorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de vorm met oude peulvruchten. Bak het deeg ongeveer 15 minuten in de oven. Verwijder daarna de noodvulling en laat afkoelen.
Was de snijbiet en doe de bladeren daarna in een vergiet. Giet kokend water over de snijbiet en laat goed uitlekken.
Snijd de courgettes in plakjes en gril ze in een grillpan totdat ze lichtbruin zijn. Breng de courgettes op smaak met zout en peper.
Klop de eieren in een kom en voeg de ricotta en een snufje zout toe. Roer de oregano door het mengsel.
Verdeel de snijbietbladeren over de vorm, dan de courgettes en tot slot het eiermengsel.
Bak de quiche ongeveer 40-45 minuten in de oven op 180 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen