zaterdag 16 april 2016

Rabarbertaart met oranjebloesem

Oh, wat lekker, wat lekker, wat lekker zei de rabarberliefhebber van zes huizen verderop voor wie ik deze taart als nagerecht meenam omdat zij ons verwende met een heerlijke maal waarbij ze heel veel verschillende gerechten op tafel zetten waarbij ik Chinese invloeden vermoedde. Zoveel enthousiasme zie ik graag en zeker voor één van mijn favoriete taarten die ik elk jaar in het rabarberseizoen zeker één keer maak. De taart komt uit 'Vegatarian Cooking for everyone' van Deborah Madison (het kookboek dat ik meeneem mocht ik verbannen worden naar een onbewoond eiland). Het is een soort cakebeslag met vulling van rabarber die gemarineerd is in oranjebloesemwater en kruidnagel waar een mengsel van ei en crème fraîche overheen gaat. Het oranjebloesemwater geeft een Midden-Oosten smaakje en dat is nu natuurlijk heel hip.   

Rabarbertaart
bodem ingrediënten:
* 3 eieren
* halve cup boter
* snuf zout
* halve cup suiker
* 2 theelepels sinaasappelrasp
* 1 cup bloem

vulling: 
* 600 gram rabarber
* 1/2 cup suiker
* snufje kruidnagelpoeder
* 1 eetlepel oranjebloesemwater
* 1 ei
* klein bakje creme fraiche
* ( 1 eetl. Grand Marnier)
* poedersuiker

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak de rabarber schoon, snijd onder- en bovenkant ervan af. Snijd de rabarber in stukjes van 2 of 3 centimeter. Doe in een schaal en vermeng met suiker, kruidnagelpoeder en oranjebloesemwater. Zet aan de kant en begin aan het beslag.
Voor het beslag roer je boter met suiker en snuf zout zacht en luchtig. Voeg de eieren één voor één toe en wacht tot het opgenomen is in het beslag. voeg de rasp toe en daarna roer je zout en bloem toe.
Verdeel  het beslag met een spatel over een met boter ingesmeerde vorm en zorg dat je een randje maakt.
Klop het laatste ei in een kom. Giet het sap dat van de rabarber af komt er doorheen en roer de creme fraîche erdoor. Verdeel de rabarber over het beslag en giet het ei creme fraiche mengsel eroverheen. Zorg dat je hierbij binnen het randje blijft.
Zet in midden van de oven en bak ongeveer 45 minuten waarbij je misschien halverwege wil draaien zodat de taart overal bruin wordt. Daarna direct als je wilt, de grand Marnier er over sprenkelen. Serveer bij voorkeur lauwwarm met poedersuiker.

bron: Deborah Madison  'Vegetarian cooking for everyone'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten