woensdag 27 april 2016

Dahl van gele spliterwten met aubergines


Dit recept zag ik Jamie Oliver afgelopen week maken op televisie. Zijn han,delingssnelheid heb ik niet na een dag werken en op tv is het allemaal veel sneller klaar dan thuis,  maar dankzij mijn kladjes werd het wel een heerlijk menu. De gele spliterwten laat ik een volgende keer langer weken of ik gebruik de snelkookpan. En dan maak ik de pittige temper ook met curry bladeren.

Ingrediƫnten voor twee personen
1 aubergine
2 rode uien
3 eetlepels Indiase currypasta van patak
4 teentjes knoflook
Gember
(Arachide)olie
Zout
2 kleine kopjes basmatirijst
125 gram gele spliterwten
½ Groentebouillonblokje
Chapatimeel (of volkorenmeel)
1 rode chili
Kleine eetlepel mosterdzaad
Curry bladeren

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.
Was de spliterwten grondig en laat ze even weken.
Was de rijst en breng de rijst daarna aan de kook met 4 kleine kopjes water en een snufje zout. Zet de rijst daarna in bed totdat de rest van het menu klaar is.
Snijd de aubergine in stukjes en de rode ui in halve ringen en doe ze in een ovenschaal of leg ze op een bakplaat. Doe er de currypasta en de uitgeperste knoflook bij, een scheutje olie, een beetje zout en wat geraspte gember. Masseer de currypasta met de handen door de aubergine en ui.
Rooster de aubergines ongeveer 20 minuten in de oven.
Breng de spliterwten aan de kook met minimaal een halve liter water en het bouillonblokje. Als de aubergines klaar zijn 1/3 tot de helft toevoegen aan de dahl. Indien nodig om de spliterwten gaar te krijgen nog wat water toevoegen.
Meng ondertussen het chapatimeel met wat olie, snufje zout en water tot een soepel deeg. Rol bolletjes deeg uit tot een dunne lap en bak ze in een voorverwarmde grillpan. Bewaar de chapati’s in een theedoek.
Verwarm wat olie in een kleine koekenpan en voeg het mosterdzaad, een paar currybladeren en de gesneden rode chili toe voor deze pittige temper.
Serveer de dahl met rijst, de rest van de aubergines, de temper en de chapati’s.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten