vrijdag 18 maart 2016

Sjaksjoeka of shakshuka of chakchoukha

Wie weet hoe het heet, mag het zeggen? Ik kom dit recept overal tegen. In Jeruzalem van Ottolenghi,
In  het kookboek van de schrijver abdekkader Benali 
Maar al langer ken ik uit een kookboek met de beste vegetarische recepten. Alle recepten zijn anders en mijn eigen variant ook. Die is met hawaji, het jemenitische specerijenmengsel, maar kan ook met komijn. Het is een Tunesisch recept dat in Israël veel gegeten wordt als ontbijt. Lijkt me ook wel wat. Opstaan, aankleden, ontbijten in een leuk tentje en dan naar het werk . Past nog niet in ons Nederlands ritme maar over 5 jaar misschien net zo gewoon als al die koffietentjes. 


Sjaksjoeka 4-6 personen
* 2 uien
* 4 rode paprika's 
* olijfolie
* theelepel harissa
* theelepel hawaji of komijnpoeder
* 2 blikken tomaat 
* theelepel suiker
* peper/zout 
* 4-6 eieren 
* peterselie 

Snipper de ui en fruit in olijfolie. Als de ui glazig is dan paprika in repen erbij. Bak 5 minuten mee. Dan harissa en hawaji of komijn meebakken. Tomaten en suiker en beetje zout erdoor roeren, aan de kook laten komen en 20 minuten sudderen tot paprika gaar is. Proef de saus en voeg zonodig zout en peper toe. Nu heb je twee mogelijkheden: of je giet de saus in een schaal en maakt vier holtes waar je de eieren in breekt en dan 8-10 minuten in hete oven of in vuurvaste schaal of pan op het vuur tot eiwit gestold is. Bestrooi met peterselie en serveer met pita of Marrokaans brood. 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen