woensdag 21 oktober 2015

scones met zwarte bessenjam


Herfstvakantie en het grote nietsdoen. Gisteren mislukte dat jammerlijk omdat om 9:00 de loodgieter op de stoep stond met zijn vrouw. De loodgieter ging aan het werk met een lamp, een rookmachine en een spiegeltje en na zijn conclusie zaagde de timmerman pardoes een gat in ons parket.  Met een beetje mazzel bleek hij de waterleiding net niet geraakt te hebben en hoefde de vloer niet verder opengebroken omdat de gescheurde lekkende pijp direct te zien en te ruiken was en na het graven van een kuil onder het huis met een hoge bult modder in de tuin vervangen kon worden door een nieuwe. En zijn vrouw? Zijn vrouw zat aan tafel, nam een telefoontje aan en vertelde de meiden nog tijdens het ontbijt hoe graag zij ook een dochter had gehad, over scholen met verstopping, over de ziekte van Lyme waar ze aan leed, de kardemompillen die ze hier voor slikte, de hypotheek voor het huis waar de ex-vrouw uitgekocht moest worden en nog een paar dingen meer. Aardige mensen, dat zeker en vaklui maar voor de zekerheid begon ik niet over het vluchtelingenprobleem. Geen topochtend voor de meiden. Ik maakte het vandaag graag goed. Scones die zo lekker uit elkaar vallen met zelfgemaakte zwarte bessenjam. Dit keer geen zelfgemaakte clotted cream maar gewoon een lik boter. Het recept voor de scones staat al jaren in het schriftje en is al bijna niet meer leesbaar. 

Scones (6 grote of meer kleine)
* 225 gram bloem
* 3 theelepels bakpoeder
* snuf zout
* half theelepel baksoda
* 25 gram suiker
* 50 gram boter
* 1,5 dl karnemelk 
* beetje melk om te bestrijken

verwarm de oven voor op 225 graden of 200 graden voor een heteluchtoven. Doe de droge ingrediënten in een kom en roer door. verdeel de boter in kleine stukjes over de bloem en wrijf met bloem fijn. Roer de karnemelk door de droge ingrediënten en breng voorzichtig samen tot bal. Kneed zo kort mogelijk anders worden de scones stijf. Maak een platte lap van ongeveer drie centimeter van het deeg. Steek met glas of ander vormpje scores uit de lap.  Restjes kun je weer bij elkaar voegen voor een extra scone. Leg op een bakplaat en bestrijk met melk of restje karnemelk. Zet 10 tot 15 minuten in de oven. Grote scones moeten langer dan kleine, natuurlijk. 
Laat even afkoelen en eet met lekkere jam en clotted cream die kun je bij Marks en Spencer kopen in Amsterdam in de Kalverstraat of je maakt onderstaande variant. 

' Clotted cream'
* 30 gram mascarpone
* 70 gram slagroom
* (evt. theelepel suiker) 

met mixer gezamenlijk opkloppen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten