zondag 4 oktober 2015

geroosterde pompoen met tahini en harissa

 Op mijn moestuin valt niet heel veel meer te beleven. Boerenkool, een laatste kleine courgette, en nog wat bloemen: dahlia's, cosma en zinnia's. Wordt wel een leuk herfstboeketje. De pompoenen lieten al eerder los. Heel groot zijn ze niet geworden, maar van deze weet ik wel heel zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt of kunstmest dus kan ik ze zeker met schil en al eten en dat is wel zo gemakkelijk want pompoen schillen is altijd een werkje. Wellicht het grote nadeel van vegetarisch eten is dat je met al die groentes veel te snijden, te hakken en schoon te maken hebt. Gelukkig hielp de reclameman mee met dit middenoostenmaaltje met gerechten uit de Turkse, de Libanese en Marokkaanse keuken en toch paste de geroosterde pompoen met tahini en harissa goed bij de kisir, de turkse pittige bulgursalade, de fetayoghurtdip en de overbekende humus. Vandaag het recept voor de pompoen.
geroosterde pompoen met tahini en harissa
* pompoen
* olijfolie
* peper/zout
* twee eetlepels tahin
* teen knoflook
* grof zout
* 1 eetlepel citroensap
* harissa (zelfgemaakt of uit een potje)
* beetje peterselie
* ( eventueel gezouten citroen)

Verwarm de oven voor op 225 graden. Was de pompoen goed. Snijd de pompoen door en lepel de zaden eruit. Snijd in dikke plakken en leg op een bakblik met bakpapier en besprenkel met olijfolie en bestrooi met beetje zout. Zet in de oven en rooster in ongeveer 15 tot 20 minuten tot de plakken gaar en een beetje bruin zijn geworden. Als dit niet lukt, kun je de laatste vijf minuten de grill even aanzetten, maar pas dat de pompoen dan niet verbrandt.  Kook een beetje water. Wrijf ondertussen de knoflook met het groffe zout fijn in de vijzel. Voeg twee eetlepels tahin toe en roer door. Voeg de citroen toe en roer. De tahini zal eerst stijver worden maar als je blijft roeren, dan wordt deze weer glad. Voeg zoveel heet water toe, tot je een de juiste sausdikte hebt. Als de pompoen geroosterd is, leg je de plakken op een schaal en giet de tahini er over heen. Verdeel ook een beetje harissa over de pompoen, Vrdun deze zo nodig met een beetje water. Haal het binnenste uit een stukje gezouten citroen en snijd de schil in kleine stukjes. Strooi de citroen en peterselie over de pompoen en serveer direct.

bron: combi van mezelf maar tahini is een overbekend sausje uit het Midden-Oosten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen