donderdag 6 augustus 2015

Courgettesalade en een bonenschotel

Italië is mijn favoriete vakantieland maar waarom eigenlijk vroeg ik me af op de terugreis vanuit Grado. Het weer, het landschap, de bouw en kleur van de huizen, de combi van bergen en zee, de landbouw, de wijn en de mogelijkheden voor vegetarisch eten. Voor dat laatste ging ik op de voorlaatste dag naar een hele grote supermercato in Monfalcone. Alle hoeken en gaten van de Fiat Panda waren gevuld met wijn, bonen, pasta, bloem, rijst, tubes tomatenpuree en bouillonblokjes. Op de terugweg naar de camping kocht ik bij een stalletje langs de weg nog wat tomaatjes, perziken en kleine courgettes. Helaas was de auto te klein om de tomaten voor de salsa mee te nemen.

Echt kleine courgettes zijn in Nederland nooit te vinden, zelf kweken en snel oogsten kan wel zolang je niet op vakantie gaat.
Thuis koken is leuker want dan heb je meer kookboeken ter beschikking en in ‘Hemels Italië’ van Ursula Ferrigno vond ik inspiratie voor een courgettesalade en in het Italiaanse Slow Food kookboek een simpele bonenschotel van de verse borlottibonen.

Courgettesalade met rucola en citroen
Breng in een pan water aan de kook en kook de kleine courgettes 3 minuten. Dompel ze daarna in koud water en dep ze droog. Schaaf dunne plakjes en leg ze in een kom.
Meng wat olijfolie met citroensap, citroenrasp en zout en peper en schenk deze dressing over de courgetteplakjes. Hussel het eventueel met je handen nog wat door elkaar. Laat de courgettes 10-30 minuten marineren en serveer ze daarna met rucola en wat Parmezaanse kaas. Serveer als voorgerecht of lunch.
Sofegai (bonenschotel van verse borlottibonen)
Dop de borlottibonen. Fruit een ui in een flinke scheut olijfolie en voeg een paar stengels gesneden bleekselderij, 2 wortelen in plakjes en wat peterselie toe. Na 10 minuten de gedopte bonen toevoegen en water. Breng het aan de kook en laat het geheel een flinke tijd pruttelen op een laag vuur totdat de bonen het water hebben opgenomen en boterzacht zijn. Voeg zout en peper naar smaak toe. Lekker met brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten