zaterdag 23 mei 2015

Peterselie-ei soep


Gewone moestuinen heb je niet rond Amsterdam, alleen tuinen met huisjes. Dat vond ik bij nader inzien toch niets dus ben ik nu blij met drie moestuinbakken in de  Cruquius tuin, een tijdelijke buurtmoestuin aan de Van Lohuizenlaan in Amsterdam-Oost. Het weer is prima voor groente want de spinazie schoot de bak uit en ook de rucola en pluksla kunnen volop geoogst worden. Ik had iets te fanatiek gezaaid. Vanochtend zag ik dat de courgette al prachtige bloemen heeft. Omdat de peterselie de bietenplantjes bijna verstikte wordt er vandaag gekookt met peterselie. Soep dus want daar kan je veel peterselie in kwijt. Wassen, drogen en snijden. Het ruikt geweldig.

Ingrediënten voor 4 personen
2 gekookte eieren
1 ui
Flinke bos peterselie
25 gram boter
25 gram bloem
2 groentebouillontabletten
125-150 ml crème fraiche
Zout en peper

Bereiding
Verwijder de grove stelen van de peterselie. Was de peterselie en maak de peterselie droog in bijvoorbeeld de slacentrifuge. Hak de peterselie fijn, bijvoorbeeld in een keukenmachine.
Snipper de ui en smelt boter in een pan. Voeg de ui en de helft van de peterselie toe en laat het ongeveer drie minuten zachtjes bakken.
Voeg dan de bloem toe en roer goed. Voeg al roerende steeds een scheutje water toe (totaal 8 dl) zodat er geen klontjes ontstaan.
Voeg de rest van de peterselie en de twee verkruimelde bouillontabletten toe en breng de soep aan de kook. 
Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken. Van het vuur af de crème fraîche door de soep roeren.
Eieren in kleine stukjes hakken en door de soep roeren. De soep op smaak brengen met zout en peper.

Tip
De soep kan prima tevoren gemaakt worden en opgewarmd worden in de pan of in de magnetron.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten