zondag 26 april 2015

Oranje carrotcake op Koningsdag

Koningsdag 2015 is morgen en ik geniet er nu al van. Door die ene extra vrije dag in het vooruitzicht, heb ik al een relaxed vakantiegevoel. Tijd te over om de zolder leeg te halen en de kasten door te lopen met als buit te korte rokjes en shirts waarvan de meiden met enig schuldgevoel, omdat ik de kleding zelfgemaakt heb, aangeven dat ze niet meer gedragen zullen worden en een linnen broek van een duur merk die  de reclameman blijkbaar op de groei gekocht heeft. Ook de keuken is doorzocht en dat ruimt op, want als het niet meer verkoopbaar is op de vrijmarkt dan kan het ook wel weg.
En nu maar hopen dat het droog blijft en dat er om 8 uur nog een plekje is.
Haarlem vrijmarkt hoek Jan Haringstraat/Kleverlaan, van boven af heel overzichtelijk maar...
Voor de beste plekken moet je er al om 5 uur zitten en dat ga ik niet doen! Kans groot dat ik om 7 uur wakker wordt en toch maar ga later gevolg door de meiden en de reclameman die weet dat hij verse koffie mee moet nemen en de traditionele worteltjestaart met oranje laagje. Dit jaar een nieuw recept omdat ik het eerdere recept wel eens wat erg vochtig vond. Deze is echt Amerikaans en ruikt nu al heerlijk. Het originele recept houdt de creamcheese wit met geroosterde walnoten in stukjes. Vast ook lekker.

de oogst van 2015
Ingrediënten Carrot cake:
droog:
*2 1/2 cups bloem
*1 1/4 theelepel bakpoeder
* 1 theelepel baksoda
* 1 theelepel kaneel
* 1/2 theelepel vers geraspte nootmuskaat
* 1/4 theelepel gemalen piment
* 1/2 theelepel zout
* 1 1/3 cups kristalsuiker
* 1/2 cup lichtbruine suiker

nat :
* 4 grote eieren
* 1 cup zonnebloemolie
* 1/2 cup volle jogurt
*  600  gram wortel, geschrapt en geraspt  (ongeveer 5 cups)Verwarm de oven voor op 175 graden. Roer de droge ingrediënten door elkaar en klop in in een andere kom de natte ingrediënten door elkaar dan. Daarna de natte en de droge door elkaar doen en in de vorm doen. Eerst 20 min bakken, dan draaien en nog eens 15 min bakken. Even testen met de prikker of het binnenste droog is. Laat de cake twee uur afkoelen voor je de creamcheese erover heen doet anders smelt dat weg.


Voor het oranje creamcheeselaagje:
* 100 gram boter op kamertemperatuur
* twee pakjes cream cheese op kamertemperatuur
* 1 cups poedersuiker
* 1 theelepel vanille extract
* 1 theelepel kleurstof (of tot het oranje genoeg is)

Roer met een mixer de boter en creamcheese luchtig. daarna de poedersuiker, kleurstof en suiker erdoor tot het goed gemengd is. Smeer dit uit over de afgekoelde cake.Geen opmerkingen:

Een reactie posten