donderdag 23 april 2015

Burrito met rijst


Jarenlang zat tegenover Brouwerij ’t IJ met de bekende molen van Amsterdam Oost (De Gooyer, de hoogste houten molen van Nederland) de winkel Houtsma  voor spijkers en schroeven, verf en andere benodigdheden voor kleine klusjes in huis. Een ideale winkel die vorig jaar opeens verdwenen was en wel gemist wordt. Na flinke verbouwingswerkzaamheden zitten in het pand nu Gideon Italiaander, een ijswinkeltje en een burrito maker. Deze laatste had ik nog nooit gezien en of ik er ooit zal komen weet ik niet. Maar het inspireerde mij vandaag wel voor het avondeten. Een burrito is oorspronkelijk een Noord-Mexicaanse tortilla van bloem. Burrito´s worden dubbelgevouwen, net als taco´s.  Een taco is een kleine, zachte, gevouwen maistortilla die is gevuld met een vulling naar keuze. Een enchilada komt uit de oven.

Op http://burritos.nl/ vond ik een recept voor de salsa en kon ik weer eens de blender gebruiken. Gooi allereerst ongeveer 5 tomaten in de blender totdat dit een puree wordt. Ik had onderweg een bakje kleine tomaatjes gekocht. Dan een scherpe rode peper, een teen knoflook, het sap van een halve limoen en een handje verse koriander toevoegen. Tot slot een halve gepelde ui, een snufje zout en een eetlepel olijfolie erdoor mengen. Zet de salsa in de koelkast tot gebruik.
De salsa gaat in de burrito maar je kan er ook lekkere rijst mee maken. Kook eerst de rijst gaar. Verwarm in een braadpan wat olie en voeg wat salsa toe en daarna gelijk de rijst. Roer goed en voeg nog tuinerwten uit de diepvries toe. De rijst krijgt een lichtrode kleur. Lekker in de burrito of ernaast.
Ook lekker in de burrito is paprika. Snijd diverse paprika’s in reepjes en bak ze enkele minuten in een beetje olie. Laat ze even afkoelen en roer er wat limoensap, balsamicoazijn en een paar druppels tabasco doorheen.
Verwarm een bloemtortilla lichtjes en vul deze naar eigen smaak met bonen, salsa, zure room, kaas, guacamole, rijst etc. Opvouwen en de burrito is klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten