woensdag 25 februari 2015

Germknödel met maanzaad

Bij deze Karien: na de kaiserschmarren van vorig jaar nu opnieuw een Oostenrijkse  specialiteit: knödel. Na een dag op de piste in veel verse sneeuw die zich dan al snel tot hopen en kuilen vormt die hier moguls genoemd worden en mogulskien is dan wel een olympische sport waarbij je knieën al pijn doen als je er naar kijkt maar voor mij betekenen die hopen sneeuw voor dat ik alle kanten op ga, de ene keer de goede en de andere keer met de neus in de sneeuw.
Wel heerlijk al die sneeuw. De bomen onder de sneeuw zien er prachtig uit en een sneeuwballengevecht met de meiden  is altijd leuk.
Na zo'n dag  heeft iedereen enorme trek dus als nagerecht maakte ik knödels gevuld met pruimenmooes dat hier powidl heet. Daarover maanzaad met suiker en boter. Ik kreeg de handen niet echt op elkaar al at de reclameman zijn bordje leeg  met de woorden dat het lekkerder was dan hij vroeger dacht toen hij dat gebak met omgekeerde asbak zag maar nog niet wist dat het maanzaad was.
Voor wie het een keer wil proberen, doen want wel grappig om die bolletjes deeg te vullen met moes en dan te pocheren. 

Ingrediënten:
250 gram bloem
1 eetl suiker
Snuf zout
12 gram verse gist
120 ml melk
1 ei
1 eidooier
4 eetl gesmolten boter

Pruimenmoes of andere jam
Poedersuiker gemend met grof gemalen maanzaad
Boter of vanillesaus

Los de gist op in warme melk. Vermeng dit met 4 eetlepels bloem, 1 eetl suiker, snuf zout en roer goed door. Bestrooi met bloem en laat op warme plaats verdubbelen. Roer daarna de gesmolten boter, het ei en eidooier en de rest van de bloem en kneed snel tot glad deeg. Laat op warme plaats 30-40 min rijzen. Maak hiervan deeglapjes en leg daar lepel moes op. Maak de randjes nat met water en vouw naar elkaar toe tot een bolletje. Leg weg op bebloemde ondergrond. Breng een grote pan water met beetje zout aan de kook. Laat hier de knödels in zakken, breng het water weer aan de kook en zet daarna zachter. Laat 10 minuten afgedekt zachtjes koken , draai ze daarna om en laat nog 4-5 minuten koken. Haal de knödels er uit met schuimspaan. Prik ze paar keer in met prikker, begiet met boter of vanillesaus en bestrooi met maanzaadsuikermengsel. Serveer direct! 

Bron: internet natuurlijk: www.ichkoche.at

Geen opmerkingen:

Een reactie posten