maandag 5 januari 2015

eten voor een euro per persoon

Le repas frugal van Pablo Picasso
Ook de laatste oliebol, gecombineerd met de beste wensen voor het nieuwe tennisjaar en al uitgevoerde voornemens om meer te doen voor de kinderen die vooral met plezier willen tennissen,  smaakte me goed. Het markeerde het einde van het feestseizoen. Dank aan vrienden en familie voor taart,  lekkere happen, vijfgangendiners, appelflappen, veel wijn en heel veel gezelligheid. Ik sta niet te popelen om aan het werk te gaan, maar zoals het hoort wel weer zin in een normaler leven met gewoon eten. Heel even tenminste. Bij de meiden heb ik de frugale week al aangekondigd. Dat ze de betekenis van dat  woord kennen, zegt genoeg. Al eerder schermde ik hiermee als antireactie op de overdaad waar de meiden aan gewend zijn. Frugaal heeft de betekenis van sober, matig, spaarzaam, denk jaren vijfig, waar ik trouwens niet in opgegroeid ben. Als kind lachten wij al om de verhalen van Beppe over boterhammen met tevredenheid, maar de calvinistische gedachte dat het ook met minder kan strijdt weleens met de katholiek die graag geniet van lekker eten. En dat maakt mij niet uniek. Net gelezen dat in het romeinse rijk gedacht werd dat 'echte mannen' eenvoudig hoorden te eten en geen liflafjes. Altijd weer die Romeinen.  Dus als je kunt afzien van lekker eten, dan ben je een echte man. Dus het is niet mijn calvinistische Friese aard die nu opspeelt, maar mijn behoefte om af te zien als een kerel.  Voor mij, dus alleen voor mijzelf deze week de uitdaging om van een euro per persoon een hoofdgerecht te maken.
De maandag begint met chilibulgur, bulgur is een graan en granen zijn weer heel hip de laatste tijd. Vooral quinoa die bij die superfoods hoort, maar die heeft niets eenvoudigs meer met een prijs van €7 per 250 gram. Dan zit ik al boven budget met de basis. En het moet ook vullen. Goedkoop eten, allah, maar met te weinig kom ik hier niet weg.
Chilibulgur is een recept uit het kookboek van Mark Bitmann, Vegetarisch koken voor iedereen" en geniet enige faam in de straat. Het is dus gewoon lekker. Dit recept gekozen omdat de paprika's bij de Dekamarkt in de aanbieding waren.

Chilibulgur
ingrediënten:
* (gedroogde peper)                                                                          €0,03
* 1 grote of twee kleine uien                                                             €0,20
* teen knoflook                                                                                  €0,10
* twee paprika's                                                                                 €0,66
* eetlepel chilipoeder: cayennepeper, oregano,
 komijn, snufje piment,                                                                      €0,02
* blikje tomatenpuree                                                                        €0,22
* blik tomaten op sap                                                                         €0,39
* zout en peper
* 0,8 liter water
* 300 gram bulgur kilo à  1,70                                                           €0,59
* blik kidneybonen                                                                             €0,79
* beetje geraspte kaas                                                                         €0,50

subtotaal                                                                                              €3,50

Snipper de uien. Verwarm een beejte olie, laat indien gewenst de gedroogde peper van kleur verschieten en fruit daarna de uien zacht. Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak even mee. Snijd de paprika's in stukjes en laat een paar minuten meebakken. Roer de kruiden erdoor heen en bak mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak tot deze beetje donkerder wordt. Snijd de tomaten in stukjes of knijp ze fijn met schone handen boven de pan. Voeg het water toe en laat aan de kook komen. Voeg zwarte peper en zout toe. Laat vijf minuten koken. Roer dan de bulgur er doorheen en laat opnieuw aan de kook komen. Laat het blik uitleggen en voeg de bonen toe. Laat 10 mintuen zachtjes koken met regelmatig roeren. Zet het gas uit en laat nog 10 minuten staan. Proef of bulgur gaar is en breng zo nodig op smaak met zout en peper.
Lekker met koriander, zure room en/of geraspte kaas.
Ik voegde ook nog een salade toe, vooral omdat dochter twee niets liever eet.


Met een halve krop ijsbergsla, een vijfde van een rode kool, een appeltje, wat zonnebloempitten en een dressing van azijn en olie kwam ik op op nog geen euro, dus in totaal ruim onder de vijf euro dus kon er ook nog een toetje vanaf en dat kostte eigenlijk niets want de kantenklare yoghurt met perzik was gedoneerd door broerlief die terug naar huis ging. En hoewel er even geklaagd werd door dochter twee die liever de Italiaanse week had gedaan, verstomde dit snel met als enig overblijvende vraag: wat eten we morgen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten