dinsdag 12 augustus 2014

Tomatensaus


Een blog zonder het label (tag) van de tomaat. Kan dat eigenlijk wel? Is de tomaat misschien zo’n gewoon ingrediënt dat er geen aparte tag nodig is? Of had de tomaat nog geen hoofdrol in een recept op dit blog. Op een regenachtige zondagmiddag met code geel was de tomaat wel prominent aanwezig in een Italiaans menu. Allereerst in gedroogde vorm voor een tapenade, daarna als saus voor de spaghetti en tot slot als onderdeel van een Toscaanse versie van bloemkool koken. De tomatensaus met verse basilicum is een echt zomers recept en is typisch slow cooking, hoe langer de saus op het vuur staat, des te lekkerder. Dus zeker twee uren op zacht vuur laten pruttelen. 
Geheel toevallig speelde basilicum die middag ook nog een hoofdrol bij het bekijken van foto's van een Italiaans feest in Ascoli Piceno ter ere van Sint Emidius (festa sant'emidio), de patroonheilige van deze stad in de provincie Le Marche en de beschermheilige bij de aardbevingen. Inwoners kopen volop basilicumplantjes bij de Dom.

Ascoli Piceno 3 augustus 2014 (Foto C. Sienema)

Voor 4 personen:
 • 800 gram rijpe tomaten
 • 2 teentjes knoflook
 • Olijfolie
 • Zout
 • Verse basilicum
 • Snufje suiker
Bereiding
 1. Ontvel de tomaten door ze aan de onderkant kruislings in te snijden, even in kokend  water onder te dompelen, af te spoelen met koud water en het vel te verwijderen. Of lees de vele tips op internet.
 2. Snijd de tomaten in stukjes.
 3. Pel de knoflookteentjes en kneus ze even door er met een mes op te drukken.
 4. Verwarm op laag vuur wat olijfolie in een braadpan en voeg de knoflook toe.
 5. Fruit de knoflook ongeveer 1 minuut en voeg dan de tomaten, wat zout, een snufje suiker en basilicum (ongeveer 20 blaadjes) toe.
 6. Laat de saus minimaal 30 minuten pruttelen maar echt top wordt de saus door laag vuur en veel tijd. Roer wel af en toe even. 
Serveer de tomatensaus met spaghettini van Barilla en Parmezaanse kaas (zie foto).

Inspiratie: Italiaans vegetarisch van L. Janssen Miraglia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten