zaterdag 9 augustus 2014

Aardappelfocaccia met olijvenVakantie thuis betekent ook opruimen. Niet schoonmaken of chaos wegwerken maar de stapels die er al een tijdje zijn. Zo had mijn verzamelwoede voor kookboeken een stapel opgeleverd en nu die stapel kookboeken weer netjes op een plank staat is het veel leuker om even snel een kookboek door te bladeren. Zo ook het kookboek voor pizza, calzone & focaccia van Maxine Clark.
Focaccia, hoeveel recepten zijn er wel niet? Alleen al op dit blog zijn drie recepten te vinden. Dit wordt de vierde! Aardappelfocaccia met olijven. Heel erg lekker, ook een dag later nog als lunch voor een bezoekje aan het fun forest.

Ingrediënten
500 gram kruimige aardappelen
600 gram Italiaanse 00-bloem
2 theelepels gedroogde gist       
200 gram groene olijven
1 dl olijfolie
Zout en zeezout

Bereiding
  1. Schil en kook de aardappelen met een beetje zout in weinig water. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en laat ze even uitwalmen.
  2. Meng 550 gram bloem met de gist en voeg daarna ongeveer 7 gram zout toe.
  3. Pureer de aardappelen met een pureeknijper en voeg ze toe aan het bloem. Kneed er met de hand een soepel deeg van. Voeg extra bloem of een paar lepels warm water toe indien nodig. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten of gebruik even een broodbakmachine voor het kneedwerk.
  4. Bekleed twee bakvormen met wat bakpapier. Verdeel het deeg in twee stukken, rol het uit en verdeel het over de bakvormen. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het twee uren rijzen.
  5. Besprenkel het deeg met olijfolie. Duw met je vingers kuiltjes in het deegoppervlak en verdeel de olijven over het deeg.
  6. Laat het deeg afgedekt nog 30 minuten rijzen.
  7. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  8. Besproei het deeg met water en bestrooi het royaal met zeezout.
  9. Bak de focaccia ongeveer 20 minuten totdat het brood mooi bruin is.
  10. Laat het afkoelen op een rooster. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten