dinsdag 19 november 2013

Chocoladetaart met cranberries

Cranberries, heel veel cranberries hadden we geplukt op Terschelling. En hoe meer je in de diepvries je hebt liggen, des te meer je ermee doet. Dit recept voor een chocoladetaart met cranberries vond ik op het lekkernijenblog van Jeroen en Wendy. Het is een goed recept ook al heb ik het weer een beetje anders uitgevoerd. De eerste keer was de cake perfect, de 2e keer ietsje te droog omdat ik het belletje niet had gehoord tijdens de maaltijd met de logees. En die paar minuten maakten wel het verschil. Goed op de kookwekker letten dus. Maar verder een ideaal recept om samen met kinderen te maken of als toetje te eten. 
Ingrediënten
·        115 gram boter
·        150 gram basterdsuiker
·        2 eieren
·        175 ml karnemelk
·        1 eetlepel vanille-extract
·        195 gram patentbloem
·        60 gram cacao
·        1 theelepel bakpoeder
·        1 theelepel baksoda 
·        ½ theelepel zout
·        1 eetlepel azijn
·        40 gram grof gehakte chocolade
·        250 gram cranberry’s

1.    Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm (26 cm) in. Je kunt de onderkant van de springvorm bekleden met bakpapier als je dat handig vindt.
2.    Als de cranberries uit de diepvries komen ze even afspoelen met kokend water en laten uitlekken.
3.    Zet twee mengkommen en een maatbeker klaar. Doe in de ene mengkom alle (afgemeten) droge ingrediënten: 195 gr patentbloem, 60 gr cacao, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel baksoda en de halve theelepel zout. Roer alle ingrediënten door elkaar.
4.    De maatbeker gebruik je om de 175 ml karnemelk af te meten en te mengen met een eetlepel vanille-extract. Roer dit door elkaar.
5.    Doe in de andere mengkom de stukjes boter en de basterdsuiker.
6.    Gebruik een handmixer om de boter met de basterdsuiker te mengen. Voeg de eieren toe en mix het tot een licht en luchtig mengsel. Dit is de basis van je beslag.
7.    Door om-en-om een beetje droge ingrediënten en dan weer wat melkmix toe te voegen aan de basis van je beslag, ontstaat er langzaam een luchtig chocoladebeslag.
8.    Meng nu de azijn er snel doorheen met de mixer op een langzame stand.
9.    Meng met een lepel de bessen en de gehakte chocolade door het beslag.

10. Giet het mengsel in de springvorm, zet deze in de voorverwarmde oven en bak het geheel in een kleine 25 minuten gaar.
Het is in dit recept cruciaal dat de taart niet te lang én niet te kort in de oven staat. Te lang betekent dat je taart net wat te droog wordt. Gebruik de satéprikker-truc van hiernaast om de gaarheid te bepalen. Doe de eerste test al na 20 minuten: als de prikker schoon uit de taart komt, dan is hij klaar. Is dit niet het geval, herhaal dan deze test om de 2 minuten tot hij wel gaar is.
11. Nadat je de taart uit de oven hebt gehaald laat je hem afkoelen.

maandag 18 november 2013

cranberry torte

Het is november dus tijd voor Terschelling, tijd voor een loopje en tijd voor cranberries. Omdat ze denken dat mijn  familie persé wil afzien, natregenen en andere ellende over zich heen wil halen, dachten mijn schoonfamilie en vrienden dat we gingen kamperen. Tuurlijk die tent houdt het wel met een novemberstormpje. Nee, we gingen heel luxe in de koekoekspaal, een scoutinghuisje midden in de duinen met een slaapzaal op zolder en een houtkachel maar zonder electiciteit en zonder douche. Door de windkracht 12 van de week daarvoor (waar we in Nederland van onder de indruk waren toen we nog niet wisten wat windkracht 24 zoals in de Filippijnen kan aanrichten) stonden de bomen rond de koekoekspaal al vervaarlijk scheef. Op zaterdagochtend was het nog winstil. In de kleine Berenloop konden de minder getrainden onder ons een half uur schitteren door het prachtig vergeelde bos.
Windkracht 8 op zondag was genoeg om de loop waar het ons om ging, de halve marathon, ook af te gelasten.  Voor sommige types met blessures kwam dat heel goed uit. Dan maar rustig wandelen in plaats van doorbijten. In een frissen bries en een lekker zonnetje dachten wij aan de goede kant van de duinen dat de organisatie veel commentaar zou gaan krijgen over deze beslissing waarbij op een alarmkleur was afgegaan. Boven op de duin begrepen we het beter toen we gezandstraald werden door het hard opwaaiende zand. Mijn zus die het aangedurfd had om de duin af te dalen, kwam op handen en voeten weer boven alsof ze op expeditie door een sneeuwstorm in de Himalaya was.  Op handen en voeten gingen we ook door de cranberryvelden.
Een topjaar voor de cranberries op Terschelling. Veel, dik en bijna overal te vinden. De vraag is of het zoeken als sport geclassificieerd moet worden of als genetische afwijking. Mijn familie wordt verdeeld in verzamelaars en diegenen die wel van cranberries houden maar bedenken dat die ook in de winkel verkocht worden. De verzamelaars maken steeds die lastige keuze tussen voor zekerheid gaan en dus stuk voor stuk plukken of meerdere tegelijk van de struik rissen maar dan ook zeker een paar laten vallen en dus verliezen. 
En dit was onze oogst. Ik maakte al cranberries upside down cake en  een variant op de rabarbersoep van Mark Bittman met cranberries die minder hoog scoorde dan het origineel maar wel lekker was als saus door de yoghurt. Deze cranberry torte is een soort dunne, beetje taaiige cake waar de cranberry's inzakken. Torte dat moet oostenrijks zijn, toch. Lekker bij de koffie of als dessert.


 Cranberry torte
ingrediënten:
* 125 gram bloem
* 25 gram amandel of hazelnootmeel
* 1 theelepel bakpoeder
* snuf zout
* halve cup zachte boter
* 1 cup kristalsuiker plus 2 eetlepels bovenop
* 2 grote eieren op kamertemp
* anderhalve cup verse of bevroren cranberries

Verwarm de oven voor op 175 graden. Beboter een 28 cm springvorm. Roer in een kom de bloem, bakpoeder en zout door elkaar. Mix de boter en de suiker een paar minuten tot het een creme is. Schraap het beslag dat op de zijkanten van de kom is gekomen en meng de eieren een voor een er door. Voeg het meelmengsel door het botermengsel tot het bijna gemengd is. Doe het beslag in de springvorm. Verdeel de cranberries over het beslag in een enkele laag. Strooi de extra suiker over de cranberries.


Bak de cake 40-45 minuten tot de bovenkant goudbruin is en een satehprikker droog uit het midden komt.



bron: Wintersweet by Tammy Donroe InMan via www.lottieanddoof.com

donderdag 14 november 2013

Italiaanse pudding



Het is november en de herfst is al een tijdje niet meer te ontkennen.  Het lijkt nog zo kort geleden dat ik door Piemonte reed op zoek naar een camping. Dus dan maar wijn uit Italië drinken; afgelopen zondag een heerlijke Nebbioli d’Alba, in augustus gekocht in een Italiaanse supermarkt. En vandaag een typisch Italiaans toetje voor herfstige tijden. Bonet, ook als Bunêt geschreven in mijn kookboek. Bonet is een chocoladepudding uit Asti, Piemonte en betekent letterlijk muts. De pudding wordt traditioneel in een ronde vorm gemaakt en rijst iets in het midden waardoor het op een hoed lijkt die in de 18e eeuw in de mode was.

Ingrediënten
½  liter melk
50 gram lange vingers
60 gram amaretti koekjes
1 kopje espresso (ongeveer 2 eetlepels)
1 eetlepel rum
1 eetlepel marsala
½ eetlepel instantkoffiekorrels
2 grote eieren
100 gram fijne kristalsuiker
25 gram cacaopoeder
30-50 gram suiker om karamel te maken

Nodig: een ronde vorm met hoge rand die in de oven kan. Zeker 1,5 liter. Ik had slechts een litervorm van ikea. Dan maar 2x een kleine bonet (zie foto).

Bereiding

1. Breng de melk in een pan aan de kook en laat hem afkoelen.
2. Verwarm 30-50 gram suiker in een kleine pan en wacht tot de suiker karamelliseert. Roer totdat de suiker bruin en vloeibaar is. Giet dan de karamel in de puddingvorm en probeer in ieder geval de bodem en waar mogelijk nog iets van de zijkanten van karamel te voorzien. De karamel koelt heel snel af dus snel handelen is noodzakelijk.
3. Verwarm de oven op 200°C.
4. Klop de eieren met de fijne kristalsuiker en het cacaopoeder tot een luchtige massa.
5. Breek de lange vingers en amarettikoekjes in kleine stukjes en roer ze door de afgekoelde melk, gevolgd door de espresso, rum, marsala en koffiekorrels.
6. Roer het melkmengsel door de eieren.
7. Giet het puddingbeslag in de vorm en bak hem 40 minuten au bain-marie in de oven.
8. Neem de pudding uit de oven en laat hem afkoelen.
9. Stort de pudding op een bord en serveer.
Als de pudding niet goed uit de vorm wil komen even de vorm in een schotel heet water zetten en desnoods met en mes de zijkant wat losmaken.
Bron: De smaken van Italië. 300 authentieke recepten uit alle streken.