dinsdag 10 december 2013

Romeinse ricottacake


Uitwaaien op het strand, een kerstboom optuigen in de hal en toch lekker eten. Dat vergt voorbereiding en dus had ik op zaterdagavond mijn eigen kookles. Ik maakte een lasagne met venkel en spinazie (recept volgt later op dit blog) en een ricottacake als toetje. Dan kunnen de smaken goed intrekken. En deze cake smaakt ook een dag later nog heerlijk zacht en romig.


Ingrediënten
1 beschuit
30 gram gedroogde abrikozen
1 flinke eetlepel rozijnen
25 ml amaretto
1 bakje ricotta
55 gram heldere honing
Geraspte schil van ½ citroen
1 ei
                                                                                                                   
Bereiding
  1. Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  2. Week de abrikozen en rozijnen 20-30 minuten in de amaretto.
  3. Verwarm de oven voor op 175°C.
  4. Zoek een leuke bakvorm en vet deze in met wat gesmolten boter.
  5. Verkruimel de beschuit en bestrooi de ingevette bakvorm hiermee.
  6. Splits het ei en klop het eiwit stijf.
  7. Meng de eidooier, de honing en de citroenschil door de ricotta.
  8. Roer ook de abrikozen en rozijnen met de amaretto door de ricotta.
  9. Spatel het eiwit door het ricottamengsel.
  10. Schep het ricottamengsel in de bakvorm en bak de cake ongeveer 50 minuten in de oven.
  11. De cake is klaar als een in het midden gestoken satéprikker schoon uit de cake komt.

Bron: La Dolce Vita van Ursula Ferrigno.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten