donderdag 14 november 2013

Italiaanse puddingHet is november en de herfst is al een tijdje niet meer te ontkennen.  Het lijkt nog zo kort geleden dat ik door Piemonte reed op zoek naar een camping. Dus dan maar wijn uit Italië drinken; afgelopen zondag een heerlijke Nebbioli d’Alba, in augustus gekocht in een Italiaanse supermarkt. En vandaag een typisch Italiaans toetje voor herfstige tijden. Bonet, ook als Bunêt geschreven in mijn kookboek. Bonet is een chocoladepudding uit Asti, Piemonte en betekent letterlijk muts. De pudding wordt traditioneel in een ronde vorm gemaakt en rijst iets in het midden waardoor het op een hoed lijkt die in de 18e eeuw in de mode was.

Ingrediënten
½  liter melk
50 gram lange vingers
60 gram amaretti koekjes
1 kopje espresso (ongeveer 2 eetlepels)
1 eetlepel rum
1 eetlepel marsala
½ eetlepel instantkoffiekorrels
2 grote eieren
100 gram fijne kristalsuiker
25 gram cacaopoeder
30-50 gram suiker om karamel te maken

Nodig: een ronde vorm met hoge rand die in de oven kan. Zeker 1,5 liter. Ik had slechts een litervorm van ikea. Dan maar 2x een kleine bonet (zie foto).

Bereiding

1. Breng de melk in een pan aan de kook en laat hem afkoelen.
2. Verwarm 30-50 gram suiker in een kleine pan en wacht tot de suiker karamelliseert. Roer totdat de suiker bruin en vloeibaar is. Giet dan de karamel in de puddingvorm en probeer in ieder geval de bodem en waar mogelijk nog iets van de zijkanten van karamel te voorzien. De karamel koelt heel snel af dus snel handelen is noodzakelijk.
3. Verwarm de oven op 200°C.
4. Klop de eieren met de fijne kristalsuiker en het cacaopoeder tot een luchtige massa.
5. Breek de lange vingers en amarettikoekjes in kleine stukjes en roer ze door de afgekoelde melk, gevolgd door de espresso, rum, marsala en koffiekorrels.
6. Roer het melkmengsel door de eieren.
7. Giet het puddingbeslag in de vorm en bak hem 40 minuten au bain-marie in de oven.
8. Neem de pudding uit de oven en laat hem afkoelen.
9. Stort de pudding op een bord en serveer.
Als de pudding niet goed uit de vorm wil komen even de vorm in een schotel heet water zetten en desnoods met en mes de zijkant wat losmaken.
Bron: De smaken van Italië. 300 authentieke recepten uit alle streken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten