dinsdag 19 november 2013

Chocoladetaart met cranberries

Cranberries, heel veel cranberries hadden we geplukt op Terschelling. En hoe meer je in de diepvries je hebt liggen, des te meer je ermee doet. Dit recept voor een chocoladetaart met cranberries vond ik op het lekkernijenblog van Jeroen en Wendy. Het is een goed recept ook al heb ik het weer een beetje anders uitgevoerd. De eerste keer was de cake perfect, de 2e keer ietsje te droog omdat ik het belletje niet had gehoord tijdens de maaltijd met de logees. En die paar minuten maakten wel het verschil. Goed op de kookwekker letten dus. Maar verder een ideaal recept om samen met kinderen te maken of als toetje te eten. 
Ingrediënten
·        115 gram boter
·        150 gram basterdsuiker
·        2 eieren
·        175 ml karnemelk
·        1 eetlepel vanille-extract
·        195 gram patentbloem
·        60 gram cacao
·        1 theelepel bakpoeder
·        1 theelepel baksoda 
·        ½ theelepel zout
·        1 eetlepel azijn
·        40 gram grof gehakte chocolade
·        250 gram cranberry’s

1.    Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm (26 cm) in. Je kunt de onderkant van de springvorm bekleden met bakpapier als je dat handig vindt.
2.    Als de cranberries uit de diepvries komen ze even afspoelen met kokend water en laten uitlekken.
3.    Zet twee mengkommen en een maatbeker klaar. Doe in de ene mengkom alle (afgemeten) droge ingrediënten: 195 gr patentbloem, 60 gr cacao, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel baksoda en de halve theelepel zout. Roer alle ingrediënten door elkaar.
4.    De maatbeker gebruik je om de 175 ml karnemelk af te meten en te mengen met een eetlepel vanille-extract. Roer dit door elkaar.
5.    Doe in de andere mengkom de stukjes boter en de basterdsuiker.
6.    Gebruik een handmixer om de boter met de basterdsuiker te mengen. Voeg de eieren toe en mix het tot een licht en luchtig mengsel. Dit is de basis van je beslag.
7.    Door om-en-om een beetje droge ingrediënten en dan weer wat melkmix toe te voegen aan de basis van je beslag, ontstaat er langzaam een luchtig chocoladebeslag.
8.    Meng nu de azijn er snel doorheen met de mixer op een langzame stand.
9.    Meng met een lepel de bessen en de gehakte chocolade door het beslag.

10. Giet het mengsel in de springvorm, zet deze in de voorverwarmde oven en bak het geheel in een kleine 25 minuten gaar.
Het is in dit recept cruciaal dat de taart niet te lang én niet te kort in de oven staat. Te lang betekent dat je taart net wat te droog wordt. Gebruik de satéprikker-truc van hiernaast om de gaarheid te bepalen. Doe de eerste test al na 20 minuten: als de prikker schoon uit de taart komt, dan is hij klaar. Is dit niet het geval, herhaal dan deze test om de 2 minuten tot hij wel gaar is.
11. Nadat je de taart uit de oven hebt gehaald laat je hem afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten