donderdag 20 juni 2013

Zomerse minestrone met focaccia




Afgelopen weekend was het tijd om de slaapkamer van mijn achtstegroeper aan te passen. Omdat de topbehanger uit Leeuwarden moest komen kon ik eerst de warme maaltijd voorbereiden. De topbehanger houdt van soep dus ik maakte een zomerse minestrone met focaccia. Toen de Volkskrant nog die leuke rubriek had waarbij de journalist bij iemand thuis kwam eten stond er een keer een recept in van ontwerpster Maroeska Metz voor de allerlekkerste focaccia die je ’s ochtends klaar zet en ’s avonds bakt zonder tussendoor wat te doen. Het werd hoog tijd om dat bewaarde recept uit te proberen. Alles klopte en de focaccia was geweldig lekker.
Los de helft van een blokje gist (te koop bij de Dekamarkt of een Turkse winkel) op in een kopje lauw water en meng dit met 500 gram bloem. Maak er met water en zout een soepel deeg van. Vet een bakvorm in met een niet te kleine opstaande rand en spreid het deeg hierin uit. Bestrooi het met zeezout en (verse) rozemarijnnaaldjes. Druk met je vingers in het deeg zodat er kuiltjes ontstaan. Meng met een staafmixer een half kopje olijfolie met bijna een dubbele hoeveelheid water en giet dit over het deeg. Zet de bakvorm aan de kant en bak ’s avonds het brood in een oven van 180°C in bijna drie kwartier goudbruin. Het deeg krijgt tijdens het rijzen echte bellen, wordt na het bakken lekker krokant en de focaccia heeft dezelfde smaak van olijfolie als in Italië.

En toen ging ik nog even googlen op Maroeska Metz en vond toch nog het achtergrondverhaal in het archief van de Volkskrant.

Voor de zomerse minestrone kon ik geen recept vinden dus maar zelf aan de slag gegaan.
Ingrediënten voor een pan voor ongeveer zes personen:
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 dunne preien - fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij – in dunne plakjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 tomaten – ontveld en in stukken
  • ½ Courgette – halve plakken
  • 3 bouillonblokjes
  • 1,5 liter water
  • 100 gram groene kapucijners uit de diepvries (bonduelle) of verse als je die kan vinden.
  • 1 blikje borlotti bonen
  • + 100 gram kleine pasta (bv ditalini)

Verhit een grote pan met wat olijfolie en voeg de uit, prei en bleekselderij toe. Doe een deksel op de pan en laat de groente zeker 5 minuten op zacht vuur bakken. Voeg daarna eerst de tomatenpuree toe en 1 minuut later de tomaat en de courgette. Voeg het water toe en de bouillonblokjes en breng de soep aan de kook. Voeg als de soep kookt de bonen en kapucijners toe en laat de soep minimaal een half uur zachtjes koken. Daarna het gas uit doen en de pasta toevoegen. ’s Avonds de soep opwarmen en serveren met pesto en Parmezaanse kaas.
Een volgende keer ga ik variëren met verse tuinbonen of spinazie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen