zaterdag 2 februari 2013

Iraans eten

Afgelopen week gegeten met mijn drie kamergenoten en collega Shagoia liet ons kennismaken met de Iraanse keuken. Ik heb ervan genoten en dan merk ik weer hoe heerlijk ik rijst nu wel niet vind. Dus in mijn kookboeken op zoek naar recepten uit deze regio. Madhur Jaffrey's Vegetarische Gerechten is dan het eerste kookboek wat je pakt maar daar stond een nogal ingewikkeld recept in met laagjes rijst en pita. Niet iets voor een late zaterdagmiddag na weer een voorlichtingsdag voor middelbare scholen. Mijn collega kwam op 10-jarige leeftijd met haar familie als vluchtelingen naar Nederland dus kwam de gedachte op dat ik nog een kookboek in die richting had: Gastvrijheid met een snufje heimwee uitgegeven door Vluchtelingenwerk. Hieruit Mirza gazemi (een gebied in Noord-Iran) van aubergines gemaakt.

Ingrediënten voor 2 personen
  • 2 kleine tot middelgrote aubergines
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 1 ei
  • Zout, peper, olie
Verwarm de oven op 200°C. Prik met een vork gaatjes in de aubergines en leg de aubergines 20 minuten op een rooster in de voorverwarmde oven totdat de schil bijna zwart en gerimpeld is.
Laat de aubergines heel even afkoelen en schil ze daarna.
Hak het vruchtvlees fijn en laat het eventueel een beetje uitlekken.
Verwarm een beetje olie in een pan en bak de knoflook lichtjes. Bak de tomatenpuree even mee en voeg dan de gehakte aubergines toe. Breng op smaak met zout en peper.
Laat de aubergines op heel zacht vuur 20-30 minuten sudderen.
Roer daarna het ei erdoor totdat dit gestold is.
Serveer de Mirza gazemi met Libanees platbrood dat even in een koekenpan is gebakken.
We aten dit nieuwe gerechtje met aubergines met een Iraanse pilav van rijst met gedroogde cranberries, noten, saffraan en wortel. Het recept vond ik op het weblog van de NRC. Hier heet het Juwelenrijst en ik heb het recept grotendeels gevolgd (alleen geen gemalen kardemom in huis). Ik had niet zo’n mooie korst van rijst als in het verhaal van Klary Koopmans. Ik hoorde de rijst ook niet sissen dus waarschijnlijk was mijn pan niet heet genoeg. Maar de rijst was heerlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten