zaterdag 5 januari 2013

Piadine


Met dit troosteloze weer is de kerstvakantie zeer geschikt om te kokerellen. Uitslapen en diverse klusjes geven de dag een geheel ander ritme met als gevolg dat de vaste momenten van etenstijd ietwat verdwenen zijn. Dit recept van Piadine, een platbrood, is zeer geschikt voor een lunch op een vreemd tijdstip van de dag en voor restjesverwerking na de feestdagen. Je kunt het brood vullen met kaas, sla en tomaat al gelang wat er beschikbaar is. In Italië wordt piadine gevuld met een keuze uit snijbiet, spinazie, rucola, taleggio, mozzarella of vleeswaren. Met nutella besmeerd zijn overgebleven piadines later op de dag ook nog heel lekker. De piadine op de foto onderaan is gevuld met taleggio en radicchio.

Voor 6 stuks
  • 500 gram patentbloem of ‘00’-meel
  • 10 gram zout
  • 150 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 ml water
  • 2 gram zuiveringszout 

Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur met een pizzasteen of bakplaat erin.
Meng de bloem met het zout en voeg daarna het zuiveringszout, de boter en het water toe. Meng alles met de hand tot een zacht, elastisch deeg.
Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Verdeel het deeg in 6 stukken. Rol elk stuk uit tot rondjes van niet meer 3-5 millimeter dik. Leg ze op een met bloem bestoven pizzaschep en schuif ze op de hete steen of bakplaat. Bak de piadine stuk voor stuk in 2-4 minuten gaar. Als het goed gaat poffen ze op en kun je ze met een mes opensnijden en vullen. Als ze niet oppoffen kun je ze vullen en daarna dubbel klappen. 

1 opmerking:

  1. Lekker! Noem dat maar kokkerellen. Dit klinkt als serieus hobbykoken. Wanneer geef je de workshop italiaans koken

    BeantwoordenVerwijderen