zaterdag 26 januari 2013

Gnocchi met boerenkoolWinter! Twee weken lang al. Vandaag is het voorlopig de laatste dag voor sneeuw en ijs. Maar voor mij mag het tot maart duren. Omdat het park in de buurt zo sprookjesachtig mooi is, omdat ik van “echt weer” houd, omdat sneeuwschuiven heel leuk werk is na een dag toetsen nakijken, omdat kinderen veel meer buiten spelen en omdat er echte boerenkool op de biologische markt om de hoek verkrijgbaar is.

Stamppot is lekker maar wat kan je nog meer met boerenkool doen. Geïnspireerd door een recept op ah.nl maakte ik gnocchi met boerenkool. Gnocchi zijn echt niet zo moeilijk te maken en zelfgemaakt veel en veel lekkerder dan zo’n pakje uit de supermarkt.

Ingrediënten voor gnocchi voor ongeveer 6 personen
  • 750 gram kruimige aardappelen
  • 175 gram bloem 
Koop zeer kruimige aardappelen, schil ze en kook ze met een laagje water en wat zout. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en laat ze even uitdampen. Gebruik daarna een pureeknijper (die van Ikea doet het prima) en stort de gepureerde aardappel op het aanrecht. Laat het even afkoelen.
Meng de bloem door de aardappel en kneed er voorzichtig een bal van. Let op: de hoeveelheid bloem is afhankelijk van de soort aardappel. De hierboven genoemde verhouding komt uit een ouderwets Italiaans kookboek maar ik heb meestal nooit meer nodig dan de helft van de bloem. Dus voeg niet teveel bloem in één keer toe.
Deel de aardappelbal in tweeën en rol er dunne worstjes van. 
Snijd daarna met een plastic mes aardappelkussentjes van ongeveer 1 cm breed van de worstjes.
Rol de aardappelkussentjes over een gnocchiplankje om de gewenste ribbeltjes te krijgen en leg de gnocchi op een theedoek. Heb je geen plankje dan kan je dit ook met een vork doen.
Breng een grote pan water aan de kook, voeg wat zout toe en kook de gnocchi in gedeelten. Gnocchi zijn klaar als ze weer naar boven komen drijven.

Ingrediënten voor de boerenkool
  • Ongeveer 750 gram verse boerenkool
  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Walnoten
  • Beetje blauwe kaas (gorgonzola of danish blue) 
Maak de boerenkool schoon en snijd ze fijn. Snipper de ui. Verwarm de olijfolie in een braadpan en bak de ui lichtjes. Voeg de knoflook toe en na ongeveer twee minuten de boerenkool. Roerbak de boerenkool en voeg daarna wat water toe om aanbranden te voorkomen. Doe een deksel op de pan en laat de boerenkool gaar worden. Ga ervan uit dat dit zeker 15-20 minuten duurt.
Rooster de walnoten lichtjes en snijd de kaas in kleine blokjes.
Serveer de gnocchi met de boerenkool, noten en kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten