maandag 31 december 2012

Het traditionele oudejaarsslaatje

Tradities daar moeten we het van hebben rond de feestdagen. Anders deden we niet eens aan deze herhalende feestdagen. Vaak genoeg had ik een hekel aan de opgeklopte leukheid van oudejaarsavond (outonieuw zegt er hier één hardnekkig). Die afkeer blijkt af weer heel traditioneel te zijn voor veel mensen. Dus al sinds twee jaar geniet ik er gewoon van. Van de oliebollen, de harde knallen overdag en het mooie vuurwerk om 12 uur en het gelukkig Nieuwjaar-wensen tot ver in januari.  Ook de oudejaarsconference hoort daar bij. Heel hard moest ik lachen om Theo Maassen die bij nader inzien ook voldoet als preek voor afvalligen, maar dan met gevloek en veel grove taal. Alle tradities bedoeld om ons te voorzien van veel geluk en leidraad voor het nieuwe jaar. En ik kan dat best gebruiken. Volgens de reclameman is het grote voordeel van tradities vooral dat je niet al te veel hoeft na te denken. Bijvoorbeeld geen gezoek in kookboeken naar originele recepten, hij maakt elk jaar slaatje. In plaats van traditioneel vlees met quorn, maar wel erg lekker. En als je dan een paar jaar herhaald, gaan de kinderen het ook waarderen. Het wordt vast traditioneel gezellig met de lekkerste appelflappen en oliebollen van de meesterhand van Bouwe-Jan en heel veel spelletjes.
Gelukkig nieuwjaar!

vegetarische huzarensalade
ingredienten:
* 2 kilo aardappelen vastkokend
* bakje quorn of vlees
* 250 gram champignons
* half potje augurken
* blikje doperwten. 
* drie eetlepels mayonaise
* paar scheuten azijn
* zout en peper 

De verhoudingen zijn geheel naar eigen smaakinzicht. Wat dat betreft lijkt de reclameman op zijn schoonmoeder. Schil de aardappelen en snijd ze in hapklare blokjes. Kook de aardappelen in gezouten water net gaar, giet af en laat kort droogstomen. Meteen overgieten met enkele scheuten azijn. Bak de champignons    droog in zo min mogelijk of geen olie. Bak de quorn in een heel klein beetje olie en deel de grote stukken in tweeën.  Vermeng champignons en quorn met de aardappelen en afgegoten doperwten. Snijd de augurken in kleine stukjes en ook door aardappelmengsel. Breng op smaak met mayonaise, zout en peper en misschien nog een scheutje azijn. Maak op met kropsla, augurk, zilveruitjes, mayonaise uit een tube, kerstomaatjes, olijven, mais en wat je maar lekker vindt.  Met gekookte eieren heet het dan officieel een russische salade.  Net zo lekker. 
Serveer met toast met boter. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen