zaterdag 10 november 2012

Avial en dal


Vorige week hadden we familieweekend op Terschelling in het scoutinghuis Koekoekspaal. Een leuk huisje aan de rand van de duinen en niet ver van het dorp West. In tegenstelling tot de woon- en slaapvertrekken heeft de keuken wel elektrisch licht en koken daar is prima te doen zolang er maar genoeg vrijwilligers zijn om de groenten te snijden en de tafel te dekken. Dit jaar waren er drie familieleden die de halve marathon gingen lopen dus de maaltijd de avond tevoren moest licht verteerbaar zijn. Op het menu rijst met avial, dal en pappadums. Avial is een Indiase groentencurry met kokos yoghurtsaus. Het recept dat ik heb staat op een vergeeld A4 en heb ik al heel lang maar schijnt van herkomst een recept van de AH te zijn. Tijd dus om het vast te leggen want een ideaal recept voor een grotere groep mensen.

Ingrediënten voor 4 personen
200 gram sperziebonen
1 courgette
1 grote winterwortel
3 aardappelen
1 bouillontablet
1 ui
75 gram gemalen kokos
1-2 groene chillies
1 theelepel chilipoeder
2 theelepels koenjit
2 theelepels djinten (gemalen komijn)
2,5 dl biogarde
1 klein bekertje crème fraiche
2 niet te rijpe bananen
1 eetlepel mosterd
Zonnebloemolie

Bereiding
Verwijder de puntjes van de sperziebonen. Was de sperziebonen en courgette. Schil de aardappelen en maak de wortel schoon.
Snijd de wortel in plakken en de courgette en de aardappel in blokjes (niet te klein).
Breng een halve liter water met het bouillonblokje aan de kook en kook de sperziebonen, wortel, aardappelen en courgette hierin gaar. Begin met de sperziebonen en wortel, voeg de aardappel iets later toe en de courgette nog veel later om alle groenten gelijktijdig gaar te hebben. Eventueel kan je ervoor kiezen om de courgette apart gaar te stoven.
Giet de groenten af en bewaar een dl van het kooknat.
Verwijder de zaadjes uit de chillies en snijd ze heel klein.
Meng de biogarde met de crème fraiche en de fijngesneden chillies, de kokos en de kruiden.
Snipper de ui en bak de ui en de mosterd in een beetje zonnebloemolie.
Voeg het yoghurtmengsel, het kooknat en de gekookte groenten toe en de in plakjes gesneden banaan en serveer direct.

Dal

Ingrediënten voor 4 personen
250 gram rode linzen
1 liter water
1 theelepel kurkuma
Klein stukje verse gember
3 tomaten of een half blik tomaten
1 citroen
1 eetlepel ghi (of boter)
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel asafoetida
Zout

Bereiding
Was de linzen grondig en laat ze uitlekken.
Breng het water met de kurkuma aan de kook en strooi de linzen erin. Laat de linzen onder af en toe roeren 20-30 minuten koken.
Rasp de gember fijn.
Verwarm de ghi in een koekenpan en bak hierin het komijnzaad een paar seconden. Doe er dan de asafoetida en gember bij en roer de tomaten er doorheen. Laat alles een paar minuten bakken en roer goed.
Voeg dit mengsel bij de linzen en laat de dal verder gaar koken.
Voeg zout naar smaak toe.
Garneer de dal eventueel met wat plakjes citroen, peterselie of koriander. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen