donderdag 25 oktober 2012

turkse pizza

Als we de lelijke bosjes rooien en wat tegels neerleggen dan is er op het pleintje waar ik woon naast de wipkip, de tafeltennistafel en de jeudeboulesbaan nog genoeg plaats voor een pizzahoutoven. Dan leg ik vrijdags alvast het deeg in de koelkast en stookt de reclameman 'm zaterdags op. Lijkt mij heel gezellig als iedereen daar zijn pizza's afbakt. Zet ik er een tafeltje neer met roodgeblokt kleedje. Er staan vast op zijn Elsschots wetten in de weg en praktische bezwaren. Iemand nog pizza. Dit zijn Turkse. In Turkije geserveerd met gehakt als lahmacun. Deze zijn met kruiden en een mengsel van kaas en paprikapasta.


Het recept komt uit het eerder bejubelde kookboek Bismilla Arabia. Ze hebben een nieuwe "Arabia bij je thuis' en dat schijnt ook een aanrader te zijn.  Erg lekker en gezellig om te maken met bezoek dat veel kinderen meebrengt. Goed te doen met een gewone oven als je de tijd hebt.


pizzadeeg:

* 1 kilo (italiaanse harde) tarwebloem
* 1 eetlepel zout
* 4 theelepels instantgist
* 1 dl olijfolie
* 6 dl lauwwarm water

Meng de droge bestanddelen in een kom. Voeg olie en en water toe en kneed tot deegbal. Laat 1 uur rijzen tot het deeg zich verdubbeld heeft.
Voor erop:

Medhouma
* 200 gram zachte Turkse kaas/ feta (peynir op zijn turks)
* 8 eetlepels paprikapasta
* 2 teentjes geperste knoflook
* 1 eetlepel pul biber (turkse pepervlokken)
* halve kleine ui
* scheut olijfolie
Doe de ingrediënten in een keukenmachine en maak er een past van.

Voor de verse Za' atar
* 1 bosje oregano
* paar takjes tijm  of half bosje bonenkruid
* oflijfolie
* zout.

Hak de kruiden en meng met olijfolie en zout. Verwarm de oven voor op de hoogste stand bij voorkeur met pizzasteen.

Rol het deeg uit tot cirkel en beleg met de medhouma of za'atar. Leg de pizza op de steen en bak ongeveer 5 minuten tot de randjes knapperig zijn.

Maak ondertussen een salade van rucola met dungesneden rode ui aangemaakt met citroensap en drup olijfolie. Doe dit tussen de pizza en eet .







Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen