donderdag 27 september 2012

Moussaka uit de 90's


 "Die moet op het favorietenlijstje!" zei Sandra toen ik antwoordde waar ik die aluminiumfolie voor nodig had. Dat is lang geleden zei haar vriend en hij keek weemoedig. Allebei mensen die zich de jaren '90 kunnen herinneren, toen Moussaka op het menu stond. De 90's waarbij ik denk aan Nirvana en andere grunge, aan de Albert Cuyp (waar ik woonde) en aan heel veel stappen in de Arena, nee niet het stadion maar die disco.
De lasagne met prei en aubergine die ik toen maakte, staat nog steeds op het menu.  De Thaise kip met kokos waar ik de reclameman mee probeerde te verleiden terwijl die mij vertelde dat hij overal van hield behalve van kokos toen ik dat nu net door de saus roerde, is niet meer. En ook die moussaka was hip in de 90's en nu blijkbaar uit. Teveel werk en teveel calorieën. Allebei waar maar wel heel erg lekker. Dit recept stond ooit in de allerhande geloof ik, in die tijd de bron van inspiratie omdat de kookboekhausse nog moest komen. Eén van de weinige recepten waarvan de reclameman nog weet hoe het smaakte met gehakt omdat ik nog af en toe vlees at. De aangepaste versie met met linzen of nepgehakt eet hij ook en zo te zien met smaak.

 nodig voor een grote ovenschaal voor zeker 6 personen: 
* twee kleine of één grote aubergine
* 1 courgette
* 4 middelgrote vastkokende aardappele
 * olijfolie
 * 100 gram feta

 voor de tomatensaus:
 * 1 ui
* 250 gram gehakt of nepgehakt of een blik linzen
* oregano
* kaneel
* peper/zout
* blik tomaten
* blikje tomatenpuree

 voor de bechamelsaus:
 * 40gram boter
* 40 gram bloem
* melk
* 1 ei
 * nootmuskaat

 bereiding:
 Kook de aardappelen in de schil gaar en laat afkoelen. Snipper de ui en fruit in beetje olijfolie. Voeg gehakt toe en bak mee. Voeg een theelepel oregano en kaneel toe. Roer de tomaten erdoor en de puree. Voeg eventueel een scheut rode wijn toe. Laat de tomatensaus 20 minuten koken en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine en courgette in plakken en bak in een bak met olijfolie bruin en gaar. Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan. Voeg ineens de bloem toe en roer. Laat aan de kook komen en blijf 3 minuten roeren. Voeg de melk toe en blijf roeren tot er geen klontjes meer zijn en de saus aan de kook komt. Laat drie minuten garen. Haal van het vuur, breng op smaak met beetje zout en nootmuskaat. roer het ei door de saus. Vet de ovenschaal in. Verdeel de helft van de aardappelen over de bodem. Bedenk met de helft van de gebakken courgetteplakjes. Doe er een paar scheppen tomatensaus over. Verkruimel de helft van de kaas erover en bedek met plakken

aubergine. Maak nog zo'n laag. Verdeel de bechamelsaus over de schotel en zet ongeveer 40 minuten in de oven. Als de moussaka te bruin wordt, dan afdekken met aluminiumfolie. Lekker met brood, tzatziki en tomatensalade.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen