woensdag 18 juli 2012

Arabische soep


Heerlijk leesvoer, de kookboeken van Nadia Zeroualia en Merijn  Tol over de Arabische keuken en de andere keukens rond de Middelandse zee waar de Arabische invloed nog steeds te proeven is. 
Een kookboek waarin ik nieuwe dingen tegenkom zoals fregola maar ook recepten waarbij ik een nieuw doel voor de granaatappelsiroop, de gedroogde munt en de pekmez in de kast krijg. Dat was ook de reden om dit recept te maken.
Vorig jaar kocht ik in turkije riso, dat is pasta in de vorm van rijst. Was ik nog steeds niet aan toe gekomen. De kookboekschrijvers noemen het vogeltongpasta en je hoeft er niet voor naar Turkije want het ligt gewoon in de schappen van de Turkse winkel. Al geldt dat misschien niet voor Groningen, waar een zoektocht naar semolinameel speciaal voor de rabarbercake niets opleverde behalve de verzuchting dat die randstedelijke producten niet voorbij Zwolle komen.

Libische chorba
(recept uit bismilla arabia pag 222, heel klein beetje aangepast)
* olijfolie
* 1 grote ui
* 1 teen knoflook
* 5 eetlepels paprikapasta
* blikje tomatenpuree
* 2 eetlepels komijnzaad
* zout en peper of bouillonblokje. 
*  200g riso
* 1 eetl. gedroogde munt
voor erbij:
* partjes limoen
* turkse ingemaakte pepertjes 
* verse munt

Snijd de ui fijn en fruit in de olijfolie. Als ui een beetje onderweg is, voeg dan de knofloog, het komijnzaad toe en roer door. Voeg tomatenpuree en paprikapasta toe en bak 5 minuten mee. Blijf roeren! Voeg 1 1/2 liter water toe en laat aan de kook komen. Voeg peper en zout of bouillonblokje toe. Doe de pasta erbij. Laat koken tot pasta gaar is. Voeg de gedroogde munt toe en roer door. Breng op smaak met zout en peper .  
Serveer met fijngesneden munt en partjes limoen. De pepertjes erbij zijn voor de liefhebber. Heet! 

bron: Bismilla Arabia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten