zaterdag 9 juni 2012

rabarber cakeRabarber heeft ook liefde nodig. Op de moestuin beginnen de stelen nu pas dik te worden. Volgens Frans, de man van de rechte lijnen op de moestuin, had ik kalk moeten geven in februari, verse mest in maart en ook nog iets met compost. Vergeten, geen tijd of een ander excuus. Wel een beetje jammer, want ik ben gek op rabarber. Naast de Limburgse rabarbervlaai, al rabarbermoes met aardbeien en een beetje limoen gegeten en de rabarbersoep met sinaasappel uit Mark Bitmann's "De dikke vegetariër". Ook wil ik het rabarberijs dat ik in Amsterdam proefde nog eens namaken. Deze cake is erg lekker en snel te maken. Het beslag wordt een beetje stijvig, maar dat komt goed want rabarber laat veel vocht vrij en dan is de cake uiteindelijk niet zompig. Een nieuwe favoriet denk ik. 

Rabarbercake met yoghurt
nodig:
* drie stengels rabarber
* 75 gram lichtbruine basterdsuiker
* 100 gram boter 
* 125 gram lichtbruine basterdsuiker 
* 1 theelepel vanillesuiker
* 1 ei
* 240 ml ( 1 cup)volle yoghurt 
* snufje zout
* 150 gram bloem
* 150 gram semolina meel
* 1 theelepel kaneel of halve theelepel gemalen kardemon
* 1 theelepel bakpoeder
* 1/2 theelepel baksoda

Bereidingswijze:
Snijd de rabarber in stukjes van 2 cm. Meng met de 75 gram basterdsuiker en laat een half uur staan. Vet een ronde cakevorm in en strooi er bloem in tegen het vastplakken.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Mix in een grote kom de boter met 125 gram basterdsuiker tot een fijne crème. Voeg het ei toe tot het opgenomen is. Roer de yoghurt en vervolgens het rabarbermengsel er voorzichtig doorheen.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten door elkaar. Voeg deze toe aan de natte ingrediënten en roer niet te lang. Het beslag is nogal stijf, maar dat is omdat de rabarber nog veel vocht loslaat.
Verdeel het beslag over de cakevorm en bak 50-60 minuten in de oven tot een satehprikker er schoon uitkomt. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en keer de cake op een rek om geheel af te koelen. 

bron: www.notwithoutsalt.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten