woensdag 30 mei 2012

Soep voor de camping


"Niemand op de camping eet zo lekker als wij?" was een tijdje geleden de openingszin van een bijdrage van Harriet. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar dat kost natuurlijk wel tijd en voorbereiding. Afgelopen Pinksterweekend op de gemeentecamping van Uelsen in het Graafschap Bentheim waren de buren die later hun tent hadden opgezet al klaar met eten toen ik voor een laatste keer de risotto doorroerde. Kamperen op de fiets maar wel allemaal kleine, zelf gevulde potjes en zakjes mee met eten. Want koken met Honig is nooit mijn hobby geweest, ook niet op de camping. Al maak ik een uitzondering voor de Indonesische sausen van Ratu Culinair. En zo hadden we op de tweede dag een snelle maaltijd van mie, rauwe groenten, ei en karedok saus. 
 
Een week eerder, tijdens het familiekamp in Assel, hadden we Turks gekookt, ter herinnering aan de Turkse maaltijden met z’n allen, een jaar eerder aan de Turkse zuidkust. Rodelinzenköfte, bulgurpilav, bietjes met yoghurtsaus, pilaki van bonen en wortel en  geroosterde groenten en brood waren al eerder uitgeprobeerd. Er moest nog een soep bij. Dat werd uiteindelijk een linzensoep, gebaseerd op een recept maar net weer even anders door de toevoeging van melk en eieren en minder vet. Ideaal voor de camping!

Ingrediënten voor 4-5 personen
185 gram rode linzen
2 theelepels djinten
40 gram boter
1 grote ui
1,5 liter groentebouillon
2 eidooiers
185 ml melk
Peper en zout  

Bereiding
  1. Was de linzen grondig onder de kraan en laat ze uitlekken.
  2. Snijd de ui in kleine stukken.
  3. Smelt de boter in een pan en stoof de ui op niet te hoog vuur totdat hij zacht is.
  4. Voeg de linzen en de djinten en bak nog 1 minuut.
  5. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
  6. Dek de pan af en laat de soep op zacht vuur zachtjes koken (sudderen).
  7. Neem de tijd en roer af en toe even door de soep.
  8. Na een half uur tot drie kwartier is de soep klaar. Meng de eidooiers door de melk en doe dit bij de soep. Blijf goed roeren. De soep mag niet meer koken.
  9. Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer met croutons of stukken brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten