vrijdag 25 mei 2012

Revueltos of roerei met tomaat

Van achter de laptop voel ik de warmte van de zon. Het is een prachtige vrijdag in de lente. Na enkele uren actiepunten afwerken  en creatief woorden vschuiven, mag ik even in het zonnetje zitten. Een vrijdagse uitsmijter met  espresso van de reclameman kan ik vergeten want de reclameman vertrok naar kantoor. Nu sta ik er alleen voor en maak revueltos. Een spaans woord voor roerei waar je van alles doorheen kunt doen.  Je mag weer creatief zijn. In de preculinaire jaren 70 bij ons thuis bekend als eiprutje met tomaat. Destijds geserveerd als er niet voor iedereen een ei was. Met die tomaat en ui erdoorheen was er ineens genoeg voor iedereen. Op smaak gebracht met alleen zout en peper natuurlijk. Het is nog steeds even lekker. Prima als lunch, maar ook een snelle avondmaaltijd. De verhouding groente/ ei moet ongeveer 2 op 1 zijn. Over de consistentie van het ei in roerei kun je lang bakkeleien en dat heb ik ook weleens gedaan. Het lekkerste vind ik als het ei wel gestold is maar nog een beetje glanst, maar als je zoals velen een snotterig ei haat, kun je het natuurlijk nog iets langer koken tot het droog is.   

Roerei met uit, tomaat, komijn en Turkse biber
nodig voor 1 persoon: 
  • 1 kleine uit of sjalot
  • scheut olijfolie
  • (half teentje knoflook)
  • snufje turkse biber (pepervlokken)
  • snufje komijn
  • zout/peper
  • (fijngesneden peterselie of koriander)
  • 1 ei 
Bereidingen: Snipper de ui heel fijn. Fruit de ui zachtjes in de olijfolie. 
Snijd de tomaat in kleine stukjes. Als de ui al iets zachter wordt, voeg dan de knoflook er door en roer even. Voeg komijn en turkse biber toe en roer door. Pas nu op dat het niet verbranden. knip ondertussen de peterselie uit je kruidentuintje en hak fijn. 
Voeg het grootste deel van de peterselie toe aan het uimengsel. Roer een paar seconden. Snijd de tomaat fijn en roer door de ui heen.
Roer door en laat 5 minuten bakken onder af en toe dooroeren totdat de tomaat geslonken is. Serveer met de rest van de peterselie, als je hebt wat zwarte Turkse biber en (geroosterd) brood. Sla was niet in huis, maar kauwen op wat rauwkost is ook lekker, zeker in dat zonnetje. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten