zaterdag 5 mei 2012

Iedereen kan lekker kokenIn het Volkskrant magazine lees ik altijd de rubriek ‘Iedereen kan koken’. Een tijdje geleden ging het over pizza’s bakken met verschillende soorten deeg in een rode ferrari. Dit pizzaoventje heb ik (nog) niet maar pizza’s bakken doe ik regelmatig. Tijd om de tips uit deze rubriek eens te benutten. Ik koos voor het gewone langzame deeg en probeerde tegelijkertijd weer eens een ander beleg.

Voor het deeg:
500 gram bloem
1 theelepel zout
1 eetlepel suiker
1 zakje gedroogde instant gist (7 gram) of 20 gram verse gist
150-300 ml. handwarm water
3 eetlepels olijfolie

Voor het beleg van 1 pizza
100 gram kastanjechampignons
50 gram taleggio
Rucola
Tijm
Zout en peper
Scheutje lekkere olijfolie

Het deeg moet je een dag tevoren klaarmaken door allereerst het zout en de suiker door de bloem te roeren, de gist op te lossen in wat lauwwarm water, mengen met de bloem en de olijfolie en dan met de rest van het water te kneden tot een mooi deeg. Kneed het deeg zeker 15 minuten met de hand of met een machine.
Vet een ruime kom in met een beetje olie. Rol de bol deeg door de kom zodat alle kanten van de bol met een klein beetje olie zijn bedekt. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem in de koelkast.
De volgende dag haal je het deeg twee uren voor etenstijd uit de koelkast. Laat het deeg gewoon een tijdje staan op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op de maximale stand en vet een pizzavorm in met wat olie. Verdeel het deeg in 5 bollen en trek en rol het deeg uit tot een ronde lap voor de vorm. Beleg de pizza met de champignons door met een komkommerschaafje hele dunne plakjes te schaven. Bestrooi de pizza met een beetje zout, peper en tijm. Verdeel de kaas erover (korst gewoon gebruiken) en bak de pizza 5-10 minuten in de oven. Serveer de pizza met de rucola en een wat druppels olijfolie.
Een heerlijke pizza en dus moet ik een volgende keer het pizza bakken een week tevoren plannen zodat het zuurdesemdeeg dan getest kan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten