donderdag 3 mei 2012

Boterkoek met kweepeergelei



In het voorjaar probeer ik de kasten leeg te eten. Van de Vialone Nano, uit de Italiaanse supermarkt,  maakte de reclameman een erg lekkere risotto met groene asperges en tuinerwten. Ook eten we ons door een grote voorraad bonen uit Jemen heen met foul (voor mij geen straf). Voor de komende tijd ligt er nog sushirijst, een mix voor roti, manti uit Turkije en nog een aantal pakken bijzondere pasta en dan heb ik nog niet achter in de kastjes gekeken. En laat ik de Noorse bruine suiker gewoon liggen voor de peperkoeken in het najaar. Het potje kweepeergelei dat er nog stond, ging alvast als extra laagje door de boterkoek.

Boterkoek met kweepeergelei
nodig:
* 200 gr. bloem (+ twee eetlepels extra bloem voor het kruimeldeeg)
* 175 gram boter
* 125 gram basterdsuiker
* 1 eetlepel vanillesuiker
*  snufje zout
*  1 eetlepel koud water


1/2 potje kweepeergelei/jam of abrikozenjamVerwarm de oven voor op 200 graden. Roer de droge ingrediënten door elkaar. Verdeel de boter in klontjes boven het bloemmengsel en verkruimel de boter met je vingers. Voeg een eetlepel koud water toe en kijk of het mengsel tot een bal bij elkaar komt. Laat het deeg even koud worden in de koelkast tot het niet meer plakt. Vet ondertussen een boterkoekvorm in met boter. Verdeel 2/3 van het deeg over de bodem van de vorm. Strijk de jam   over het deeg uit met een mes. Voeg een paar eetlepels bloem toe aan de rest van het deeg en verkruimel het deeg. Verdeel dit over de jam. 
Zet in het midden van de oven en bak ongeveer 20 tot 25 minuten. 
Laat afkoelen en snijd in punten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen