maandag 16 april 2012

hele lekkere focaccia

Focaccia moest er komen. Lekker, maar in het recept van Karien lees ik dat de biga een dag tot anderhalve dag van te voren gemaakt moet worden. Dat lukt niet meer want mijn schoonfamilie is dan al weer weg. En de broodbakmachine is laatst overleden. Deze mededeling is speciaal voor de buurvrouw verder op met wie ik een soort levend kwartet speel met keukenapparatuur en ingrediënten. Een paar velletjes bakpapier die kant op en een blokje champignonbouillon deze kant terug. Heb jij een brownievorm, dan heb ik voor jou de broodbakmachine enzovoort.  San, we moeten weer kneden met de hand! Viel me niets tegen bij dit recept uit de Los angeles times "focaccia zoals het bedoeld is". In plaats van de witte wijn heb ik gewoon water gebruikt en ik heb het toch een nachtje in de koelkast gezet om langzaam te rijzen.
Het werd een heel plakkerig deeg, wat minder moeilijk te bewerken was dan het misschien lijkt. Het resultaat was erg lekker, met veel grote gaten en een knapperige korst. Misschien had het nog iets dunner gekund. Twee kleinere ronde vormen zou ik zeggen. Met zijn tienen was het brood snel verorberd en ook de tapenade en geitekaas en de zuringsoep en de risotto met salade en de rabarbertaart. Alles schoon op. Daarna kon er voetbal gekeken worden op onze 3D televisie. Zoals het hoort op een zondag.

zetseldeeg
* 2 theelepels instant gist
* 160 ml water
* 1 cup 00 bloem

Roer de gist door de bloem. Vermeng met water. Sluit de kom af met plastic folie en laat een uur rijzen tot het bubbelig is.

Deeg
* zetseldeeg
* 200 ml water
* 80 ml extra-virgine olijfolie plus 2 eetlepels voor erover heen
* 360 gram 00 bloem of 300 gram 00 bloem plus 60 gram semolinameel
* 1 theelepel zout
* plus kleine theelepel grof zout voor de garnering

1. Voeg het water en de olijfolie aan het zetseldeeg toe en roer door.

2.Roer 200 gram meel de theelepel zout toe en roer door. Voeg de rest van het meel toe en roer tot het deeg zacht en plakkerig is. Kneed op een bebloemde ondergrond met de hulp van een een deegschraper en voeg 1 of 2 extra eetlepels bloem toe tot het deeg samenkomt en zijdezacht en glanzend is. Kneed 6 à 9 minuten. Het deeg blijft zacht maar niet nat.

3.Laat het deeg op een warme plaats een uur rijzen. Stomp het deeg om wat lucht te laten ontsnappen en zet dan eventueel een nachtje in de koelkast.

4. Haal de volgende dag uit de koelkast en laat een uurtje op temperatuur komen. Maak er een schijf van en doe in een ronde lage vorm, druk in met je vingers en laat drie kwartier rijzen.

5. Verwarm de oven voor op 230 graden. Zet één of twee kommetje water op een bakplaat om een nog knapperige korst te krijgen. Druk het deeg nog eens in met je vingers. Bedruip met olijfolie en grof zout. (en wat fijngesneden rozemarijn of salie)

6. Bak 25 tot 30 minuten tot de focaccia goudbruin is. Laat afkoelen op een rek. Eet het liefst dezelfde dag en dip in lekkere olijfolie en nog een beetje zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten