woensdag 25 april 2012

Chapati of Indaas platbrood

"Niemand op de camping eet zo lekker als wij?"  Aan deze uitspraak wordt ik regelmatig fijntjes herinnerd door mijn  meiden. Ook volgens de reclameman wil ik altijd minstens drie keer horen dat het eten lekker was. Logisch. Als er drie gereageerd hebben, dan is er hier altijd nog één die heel onbeleefd zijn meestal kostelijke eten zonder iets te zeggen naar binnen  heeft gewerkt.  Dus zeg ik het zelf nog maar eens. Komt ook door mijn enthousiasme (op die camping was het de pasta a la Norma zoals het hoort met strozzappreti en met ricotta salata die ik in Nederland niet vaak tegenkom). Net zo enthousiast was ik over deze verse chapati's die ik maakte bij de Rajma, een Indiase bonenschotel.

Dat recept voor rajma volgt. Nu eerst die chapati.  De chapati's horen in de pan op te zwellen en de eerste keer lukte dat soms per ongeluk. Zoals zo vaak helpt oefenen. Nu na een keer of drie, vier heb ik het onder de knie. Chapati's maak je van chapatimeel, atta genaamd. Dit is een licht volkorenmeel van harde tarwe. Je koopt het in een winkel met indiase producten Denk aan de winkeltjes bij de markten in Amsterdam of in Rotterdam in de buurt van de Kruiskade. Omdat dat niet om de hoek is, gebruik ik tarwe le maire meel een volkorenmeel dat iets verder uitgemalen is dan gewoon volkorenmeel. Te koop bij molen de Zandhaas. Je kunt ook half volkorenmeel en half gewone bloem proberen of volkorenmeel zeven.

Chapati
nodig:
* 300 gram chapati meel of zie boven
*  snufje zout
*  2 dl water
Roer het meel en zout door elkaar in een kom. voeg langzaam zoveel water toe totdat het meel bij elkaar komt en je een bal kunt maken. Kneed het deeg 10 minuten. Doe de bal terug in de kom en dek af met plastic of een vochtige doek en laat 30 minuten staan.

 Verwarm een koekenpan met gladde bodem op middelgroot vuur en laat de pan droog warm worden. Als je een druppel water er in laat voelen, moet het water als een knikker wegrollen. Verdeel het deeg in 12 pingpongballen. Dek deze af terwijl je er één gaat uitrollen. Bestuif de bal met bloem en rol uit tot een rondje van ongeveer 14 centimeter doorsnee.

Pak op en schud de bloem eraf. Leg de chapati in de hete pan en laat 45 seconden bakken.

Keer om en laat de andere kant 35-45 seconden bakken. Keer nog één keer om en laat nog 5-6 seconden bakken terwijl je er met een prop of een pannenkoekspaan opdrukt.
Bewaar de chapati tussen een droge theedoek. Veeg na elke chapati de pan uit met een stuk keukenpapier. Vers uit de pan zijn ze het allerlekkerste. Je kunt ze ook opwarmen in de magnetron net als tortilla's.

2 opmerkingen:

  1. Zullen we vast het menu voor Hemelvaart gaan bedenken? Dit vind ik wel iets ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. prima, leuk om te doen in die pannetjes. En de andere dagen.....?

      Verwijderen