zaterdag 10 maart 2012

Broccolitaart met nagelkaas

Afgelopen week was in het nieuws dat een Nederlandse kaas uit Wolvega eindelijk een Zwitserse kaas had verslagen bij het ‘Kaaswereldkampioenschap’. De winnende kaas is verkrijgbaar onder de naam ‘Vermeer’. Op de website van FrieslandCampina is te lezen dat de kaas een gerijpte kaas is met een volle smaak, maar met minder vet en zout voor de internationale markt. In Nederland wordt deze kaas verkocht onder de naam Cantenaar.
Zelf koop ik het allerliefste kaas op de markt van Leeuwarden bij de kaashandel fa. van Dijk van der Woude. Zo kwam ik onlangs na een weekendje Leeuwarden weer thuis met heerlijke oude kaas voor op brood en bij de borrel, korstloze kruidkaas voor de vele boterhammen van zoonlief en de echte nagelkaas, niet te verkrijgen in het winkelcentrum om de hoek. Met nagelkaas in huis komt dus ook de broccolitaart weer op het menu.

Ingrediënten:
5 plakjes bladerdeeg
750 gram broccoli
150 gram nagelkaas
3 eieren
200 ml slagroom
Zout en peper

Bereiding
Vet een grote, lage taartvorm in met wat boter. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en rol ze daarna uit tot 1 grote lap. Bedek de bodem en de randen van de vorm met het deeg en zet de vorm even in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de broccoli schoon en kook de broccoli halfgaar (stronkjes iets langer dan de rest). Laat de broccoli even afkoelen in een vergiet. Rasp de nagelkaas. Klop de eieren met de slagroom en voeg zout en peper naar smaak toe.
Verdeel de broccoli over de bodem, strooi de kaas erover en giet het eimengsel erover heen. Bak de taart ongeveer 45 minuten totdat hij stevig is.

N.B. hoeveelheden broccoli en nagelkaas zijn bij benadering vastgesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten