zondag 15 januari 2012

Nasi van Aike 


Vorige week stapte ik weer eens een Chinees-Indisch restaurant binnen. Niet om te eten maar om thee te drinken na een frisse wandeling. Dat was lang geleden maar ze bestaan dus nog wel. Nasi en bami waren wereldberoemd in de jaren zeventig maar vanaf de jaren tachtig ging de populariteit snel achteruit totdat deze restaurants zich meer gingen richten op de authentieke Chinese keuken of op het wokken.

Nadat in de jaren vijftig de welvaart in Nederland snel toenam kregen mensen behoefte aan nieuw, exotisch eten. Bovendien waren grote aantallen burgers en soldaten net teruggekeerd uit Nederlands-Indië; zij wilden graag weer eens nasi goreng of saté eten. Enkele Chinese restaurants speelden handig in op deze vraag, door ook Indonesisch eten op de menukaart te zetten. Uiteindelijk gingen zij zich Chinees-Indische restaurants noemen. Op deze manier is de typisch Nederlandse variant van de Chinese en Indonesische keuken ontstaan (bron: Inspraakorgaan Chinezen)

De naam Nasi goreng komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied: "nasi", dat gekookte rijst betekent, en "goreng", dat gebakken betekent. In Nederland is het woord nasi al voldoende om te weten wat het eten wordt. Maar er zijn vele varianten.
Zelf heb ik er twee en natuurlijk vegetarisch. De ene variant is gebaseerd op het oude recept van mijn moeder met nasikruiden uit een zakje en het vlees vervangen door tahoe. De andere is van mijn collega Aike en wordt ook door de moeilijke eter gewaardeerd, vooral met een lepeltje sambal. In navolging van de Tante Wies koek heet dit recept in mijn kookschrift dan ook Nasi van Aike.

Ingrediënten voor 3-4 personen
Ongeveer 400 gram koude gekookte witte rijst
1 kleine spitskool
1 prei
1 ui
1 teen knoflook
6 eetlepels zonnebloemolie
4 eieren
1 theelepel ve-tsin (smaakversterker)
2 eetlepels zoete ketjap
Zout 


Bereiding
Klop de eieren en bak er een omelet van met 2 eetlepels zonnebloemolie. Laat de omelet eerst afkoelen en snijd er dan reepjes van.
Snijd de spitskool fijn, was de spitskool in ruim water en laat de kool goed uitlekken.
Was de prei en snijd haar in kleine stukjes. Snijd ook de ui fijn.
Verwarm een wok en roerbak de groente in de rest van de zonnebloemolie. Pers de teen knoflook hierboven uit. Als de kool beetgaar is de groente goed mengen met de koude rijst. Ve-tsin, ketjap en eventueel nog wat zout toevoegen. De omeletreepjes als laatste toevoegen. Serveer de nasi met sambal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten