woensdag 21 december 2011

kerstbrood met cranberry, sinaasappel en kokos


Is Kerst leuk?  Ach ja waarom niet. Het is zo donker. Knipperende kerstlichtjes voor de deuren zijn dan wel kitsch maar maken het wel licht. En ik mag bakken. Kerstbaksels genoeg en bezoek om het op te eten. Zweedse peperkoekjes hebben de meiden al gemaakt Italiaanse panettone is indrukwekkend lekker met bijpassende hoeveelheid werk. Friese boffert komt traditioneel bij het kerstontbijt. Ons kerstkindje kiest elk jaar de cranberry tarte tatin van Nigella met een perverse hoeveelheid suiker. Nu eerst iets snels, kan ik tijdens het werken alvast in de bak-en kookstemming komen. Het kerstbrood van Donna Hay. De gedroogde cranberry's die er ingaan waren een paar jaar geleden nog moeilijk te vinden, maar liggen dit jaar opgestapeld bij de Dekamarkt.  Meer cake dan brood. Lekker, tenminste als je van een tropische verrassing (kokos) houdt. 

kerstbrood met cranberry, sinaasappel en kokos
Ingrediënten:
* 225 gram bloem
* 2 theelepels bakpoeder
* 150 gram suiker
* halve theelepel zout
* snufje nootmuskaat
* 75 gram gedroogde kokos
* 1 cup gedroogde cranberries
* 2 eieren geklopt
* 80ml olie
* 125 ml sinaasappelsap
* 1 eetlepel fijne sinaasappelrasp

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm van 21 bij 10 cm in met boter en bestrooi de kanten met een beetje bloem. Zeef de bloem en bakpoeder in een grote kom en voeg suiker, kokos, cranberries en rasp toe. Meng de eieren met de olie en sinaasappelsap in een andere kom. Roer de inhoud van de ene kom door de andere totdat het gemengd is.
Zet in het midden van de oven en bak ongeveer een uur totdat een prikker die je er in prikt er droog uitkomt. Bestuif met poedersuiker.


bron: donna hay

Geen opmerkingen:

Een reactie posten