zondag 18 december 2011

Italiaanse bonensoep met boerenkool


Eten met vrienden om de Barbera d’Asti van de Mitra te proeve. Maar wat daar dan bij te eten op een vrijdag waarvoor onstuimig en guur weer is voorspeld en er weinig tijd is om te koken. In een Italiaans kookboek vond ik een recept met bonen en boerenkool, twee grote favorieten. Het recept had een zeer aparte verhouding van bonen en groenten en was ook niet geheel vegetarisch dus heb ik er als echte kok een eigen versie van gemaakt. De soep kan de avond tevoren gemaakt worden, smaakt heerlijk bij een stevige rode wijn en als secondo volgen geroosterde bieten met balsamicoazijn, geserveerd met groene sla, olijven en walnoten. Echt een maaltijd voor de late herfst.
De soep en de wijn waren heerlijk en een volgende keer kunnen we wijn proeven van een echte enoteca die net open is of gaat in de Czaar Peterstraat.
Ingrediënten voor de soep
  • 500 gram gedroogde bonen
  • Olijfolie
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 wortelen, in blokjes
  • ½ blikje tomaten
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 1 prei of een halve courgette, fijngesneden of in blokjes
  • 1,5 liter groentebouillon
Ingrediënten voor de vulling
  • 2 wortelen
  • 3 aardappelen
  • 1 grote ui
  • 300 gram boerenkool, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • Rozemarijn en tijm
  • Zout en peper
  • Stevig brood of stokbrood
  • Parmezaanse kaas
Bereiding
  1. Week de bonen een nacht in koud water.
  2. Kook de bonen bijna gaar in bijvoorbeeld een snelkookpan.
  3. Verhit de olijfolie in een stevige, grote soeppan en fruit de uien en de knoflook.
  4. Voeg de wortel, de bleekselderij en de prei toe.
  5. Voeg na enkele minuten ook de tomaten toe.
  6. Giet de bouillon erbij en de helft van de voorgekookte bonen en laat de soep aan de kook komen.
  7. Zet het vuur op zacht en laat de soep minimaal een half uur pruttelen totdat de groenten goed gaar zijn.
  8. Snijd ondertussen 2 wortelen in plakjes, schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken.
  9. Snijd de ui in ringen.
  10. Verhit wat olijfolie in een kleine koekenpan en bak daarin de gekneusde knoflook, wat rozemarijn en tijm.
  11. Pureer de soep met een staafmixer.
  12. Zeef de kruidenolie en roer dit goed door de soep. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  13. Voeg de wortel, de aardappel, de uienringen, de andere helft van bonen en de boerenkool toe en laat de soep zachtjes koken totdat de boerenkool goed gaar is.
  14. Leg een stuk brood in een diep bord, giet de soep erover en serveer met Parmezaanse kaas. Een scheutje lekkere olijfolie erover gieten is echt Italiaans.

1 opmerking:

  1. Wat een heerlijk wintersoepie! Wat voor bonen heb je gebruikt? Borlotti?

    BeantwoordenVerwijderen