zondag 27 november 2011

Taai taai voor Jorien

Een trouwe bloglezer stuurde mij dit gesprekje tussen haar en haar dochtertje van 6. 


jorien: zeg, hoe maak je eigenlijk taai taai 
ik: dat weet ik niet
Jorien: dan vraag je het toch aan harriet.
ik; hoezo?
jorien: nou, je maakt altijd eten van haar na

sic... I rest my case.
dus: heb je nog een goed recept voor taai taai.Natuurlijk meteen gedaan wat Joke me vroeg. Op internet vond ik een aantal recepten met verschillende ingredienten en verschillende bereidingswijzen.  Honig en roggebloem gaan er in en gemalen anijs natuurlijk.  Het lijkt een beetjee op de friese koek, keallepoat, die ik een keer probeerde te maken. Niet gemakkelijk en ook niet zo lekker. Vanwege Sinterklaas toch de taai taai geprobeerd. Taai taai was ook hard werken, al heb ik daar kinderarbeid van gemaakt. 
Als de heuse topchefs die ze graag spelen, mochten ze ook het oordeel geven. De taai taai was taai en smaakte naar taai/taai, maar het mocht iets zoeter en iets kruidiger. Twee dagen later werd de smaak sterker.  Of ik het weer ga maken.... Ik weet het niet. Friese pepernoten of Zweedse peperkoekjes vond ik eigenlijk leuker en lekkerder.  Maarrre....Joke wens ik veel succes met de taai taai. 
Ingrediënten:
* 200 gram honing
* 75 gram stroop
* 5 gr. gemalen anijs
* 125 ml water
* 250 gram roggebloem
* 125 gram tarwebloem
* 10 gram speculaaskruiden
* halve theelepel bakpoeder
   snufje zout
* beetje melk 


Meng de gemalen anijs met een beetje water zodat de anijs goed verdeeld. Roer door de rest van het water.  Breng dit water met  125 gram van de honing en de stroop aan de kook. Laat een minuutje doorkoken. Zeef de bloem boven het mengsel en kneed tot stevig deeg. 
Bedek  de kom met een vochtige doek en zet een nachtje in de koelkast. De volgende dag even op kamertemperatuur laten komen en daarna doorkneden. Hier heb je kracht en doorzettingsvermogen voor nodig. Daarna de rest van de honing, dei speculaaskruiden en het zout er doorkneden. Dit is een werkje. Daarna het werkblad me bloem bestuiven en uitrollen tot een lap van ongeveer een centimeter. Hier kun je figuurtjes uitsteken. 


Bestrijk de taai taai met een beetje melk. Leg ze op de bakplaat en bak 15 minuten in het midden van de oven op 200 graden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten