woensdag 2 november 2011

romige knolselderijsoep
De knolselderij is de lelijkste groente die er is. Geen glanzende, gladde fel gekleurde schil, maar grauw gekleurd met uitstulpingen, haren en wortels. De knolselderij heeft dit onappetijtelijke uiterlijk gemeen met  andere wintergroentes zoals schorseneren en aardperen. Van de kleur moeten deze groentes het dus niet hebben en de aardse smaak is soms overweldigend. Niet in deze soep die ik voorgeschoteld kreeg bij Sandra. Heel hoogzwanger bereidde zij een enorme pan soep voor onze gezinnen. Ook zonder rivierkreeftjes was de soep heel erg lekker met een beetje korianderolie en gebakken rode uitjes. Leuk voor de kleur ook. Zelfs de kinderen die niet altijd even enthousiast reageren op de smaak van knolselderij, aten hun bord schoon leeg. Al gingen de handen pas echt op elkaar toen het nagerecht van profiteroles met heel veel chocolade op tafel kwam.   

Knolselderijsoep met korianderolie

3-4 personen

*1 knolselderij, geschild en in stukken
* een duim verse gemberwortel, geschild en in stukken
* 2 tenen knoflook, gehakt
* 2 à 3 stengels citroengras, buitenste harde bladeren verwijderd, in grove stukken gesneden
*  50 ml olijfolie + een beetje om te bakken
*  1 liter groentebouillon
*  1/2 limoen, geperst (evt. ook wat van de fijngeraspte schil)
*  200 ml slagroom
*  flinke bos koriander, gehakt
* 1/2 verse rode peper, van zaadlijsten ontdaan en gehakt of een paar draaien uit de chilipepermolen
*  1/2 rode ui

Bak de gember, de helft van de knoflook en het citroengras eventjes aan in een beetje olie. Voeg de stukken knolselderij toe en bak even mee. Blus af met de bouillon en voeg het limoensap toe (en evt. de geraspte limoenschil). Laat dit 30 minuten zachtjes koken.

Verwijder daarna de citroengras en de helft van de gemberwortel (naar smaak meer of minder). Pureer de soep met de staafmixer. Eventueel kan je de soep ook nog door een roerzeef doen. Voeg de room toe, niet meer laten koken. Als de soep er nog te 'brokkelig' uitziet, moet je het nog wat verdunnen met bouillon en/of room. Het resultaat moet een fluwelige structuur zijn.

Meng de olijfolie met met de koriander, peper en zout en pureer met de staafmixer tot een gladde korianderolie.

Bak de rode peper en  de rode ui (en evt de rivierkreeftjes of gamba's) aan in olijfolie, voeg op het laatst de andere helft van de knoflook toe. 

Verdeel de soep over borden of kommen. Druppel er wat korianderolie over en schep in het midden een bergje van het peper/ui-mengsel.
Serveer met een goed stuk (stok-)brood.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten