zaterdag 10 september 2011

peperonata met rozijnen

"Hebben jullie het leuk gehad?" Ja, het was heerlijk weer in Italië. Na deze zomer was dit het enige juiste antwoord. Het Idromeer was mooi, de camping had nog een plaatsje voor onze tent hoewel we op de bonnefooi aankwamen, de kinderen speelden heerlijk met alle andere Nederlandse kinderen waarbij een groot deel al gezellig jaar en dag daar kwam. Klagen deed ik dus niet, al had het iets Italiaanser gemogen. Boodschappen doen in Italië daar kan ik me vooraf op verheugen. Verse pasta en pesto, cantuccini en vin santo,  bijzondere groentes en bijzondere kazen. De teleurstelling was groot toen in de dichtsbijzijnde supermarkt de groentes op zijn Lidl's geplastificeerd lagen te wachten. En pesto hadden ze ook niet. De pizza op  de volgende camping was wel echt italiaans uit de houtoven en tot vreugde van de meiden was er één met patat. Nee, niet speciaal voor toeristen, dat is toevallig wel authentiek italiaans.
Vandaag  kook ik Italiaans voor vrienden met peperonata, grote groene olijven, salade caprese en ciabatta als antipaste gevolgd door de primo van platte spaghetti met pesto trapanese, de segundo een frittata met courgette en ricotta met een groene salade. De vrienden brengen il dolce mee. En toevallig is het vandaag ineens even warm.   
En nu het recept op de blog staat, hoef ik nooit meer tussen losse knipsels te zoeken naar dit lekkere recept voor peperonata. 

Peperonata met rozijnen
* 2 rode paprika's of 2 paprika's uit pot
* 1 eetlepel  fijngesneden sjalot of ui
* 2 eetlepels balsalmico-azijn
* 3 eetlepels rozijnen
* 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
* zwarte peper

Rooster de paprika's in de oven op 225 graden tot ze zwartgeblakerd zijn. Doe ze in een plastic zak en laat ze 10 minuten liggen, zodat het velletje loskomt. Haal daarna velletje van de paprika en snijd deze in reepjes. Doe in een schaaltje. Snipper de sjalot of ui heel fijn. Vermeng met de paprika en laat een uurtje staan. Verwarm de balsamico met de rozijnen in een pannetje en laat een minuutje wellen. Laat even afkoelen en meng door de paprika. Hak de peterselie fijn en roer door de peperonata met een beetje versgemalen zwarte peper en wellicht een snufje zout.
Serveer met brood om het vocht op te deppen.

bron: kookboek van Karien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten