maandag 6 juni 2011

Zoete broodjes met aardbeien en slagroom

 Op zondagochtend kwamen mijn schoonouders. Keurig aangekondigd en toch had ik nog niets voor bij de koffie. Wel rook het huis naar de zoete aardbeien, dus dat maakte de keus eenvoudig. Lambada's heten ze, gekocht bij de groentespecialist omdat ik ze op de markt vergeten was (niet eens duurder tot mijn verrassing). Na enig internetgezoek kwam ik bij deze snelle short cakes (short omdat je het deeg maar heel kort mag kneden). De smaak lijkt op scones maar dan romiger vanwege de slagroom die door het deeg gaat. Ja, zo simpel is het al kon ik het niet laten de helft van de room door melk te vervangen. Lekker snel te maken ook.


Short cakes 
nodig voor 9 grote of 12 kleine
* 280 gram bloem
* 50 gram suiker
* 10 gram  of 2 theel. bakpoeder
* 1/4 theel. zout
* 70 gram koude boter
* 1 groot ei
* 120 ml slagroom of 60 ml slagroom plus 60 ml melk
* eetl. vanillesuiker of theel. citroenrasp

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng bloem, zout, suiker, bakpoeder en vanillesuiker of citroenrasp. Snijd de boter in kleine stukjes boven de kop. Wrijf de boter met het bloemmengsel tot heel kleine kruimels. Roer het ei met de slagroom door in een kom en giet over het bloemmengsel. Meng met een vork, maar roer niet te lang. Stort het mengsel op het aanrecht en kneed voorzichtig een paar keer door. Vorm een schijf van ongeveer 20 cm en steek hier 9 rondjes van 7 cm uit of meer kleinere. Leg de rondjes op  een bakplaat met  bakpapier.  Bestrijk ze met room of een beetje melk.

 Zet de bakplaat midden in de oven en bak de short cakes 15 tot 20 minuten tot ze goudbruin zijn en een satehprikker er droog uit komt. Laat afkoelen op een rek.

Snijd de aarbeien fijn. Als ze niet heel zoet zijn, kun je een beetje suiker toevoegen. Klop slagroom stijf. Snijd elke shortcake voorzichting doormidden. Doe een flinke lepel slagroom erop en verdeel de aardbeien erover. Doe het kapje er weer boven op. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten